PodSvojoStreho.net
Moja vizija električne mobilnosti - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Moja vizija električne mobilnosti (/showthread.php?tid=70630)

Re: Moja vizija električne mobilnosti - Digifotko - 3.11.2017

In seveda je tu še izraba baterije. Pri Renaultu je baterija v najemu, najem pa je od 50€ mesečno pa gor. Kje je že "profit"???

Re: Moja vizija električne mobilnosti - Fery - 3.11.2017

E, ceni štroma prištejte še prihajajoč cestni davek v kakršnikoli obliki. Kmalu. Če se uresničijo napovedi eko frikov.
Mlahavi, opankar, čelavi in kompanija se danes napajajo iz davkov na goriva. Če želimo električno zelena jajca, se bodo morali iz drugega vira.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - Gasper123 - 3.11.2017

"Profita" na EV ni in ga nikoli ne bo, kupoval se bo zato ker bo to "boljši" avto.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - Energetik81 - 3.11.2017

sassapo Napisal:Znanec ima "samo" priključnega hibrida, pa samo za polnjenje te baterije porabi več kot celotno gospodinjstvo s TČ vret.
Se pa hvali, da ima porabo 2l/100km Idea
Če porabi za PHEV več kot za gospodinjstvo, s tem ni prav nič narobe. Važna je samo cena za 100km, kar se enostavno izračuna. Ko PHEV ali EV rabiš med tednom npr. samo za v službo 15km v eno smer, lahko komot filaš samo v NT doma. To je nekaj čez 8c/kWh.
Povprečen EV (npr. Ioniq ali eGolf) porabita pri povprečni vožnji (to ni AC pri 150km/h) tam okoli 17kWh/100km. Cena za 100km je torej 1,4€. Bencinc pri taki vožnjo stane npr. 10€/100km.

Gasper123 Napisal:"Profita" na EV ni in ga nikoli ne bo, kupoval se bo zato ker bo to "boljši" avto.
Prihranek glede na ICE trenutno lahko je, za tiste ki jim je dovolj ~150km dnevnega dosega in to tudi vsak dan naredijo ter filajo doma. Če sem prav računal se na pram dizlu povrne precej prej kot v 10 letih.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - Homer - 3.11.2017

Ampak to je tudi približno življenjska doba akumulatorja, ki stane koliko? (50% avta?)

Morda sem pesimist, ampak jaz ne vidim, da bi lahko skupni stroški e-mobilnosti bili kaj nižji kot so sedanji avtomobili z notranjim izgorevanjem.
Konec koncev bo tudi izgradnja polnilnega "omrežja" strošek, ki ga bomo plačali tako ali drugače.

Da ne bom narobe razumljen.....
Sem za e-mobilnost, ne verjamem pa v nižje stroške.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - bozgom - 3.11.2017

Digifotko Napisal:Nikakor ne trdim, da so druge tehnologije čistejše. Ne sprejemam pa trditev, da je solar superduperčistoekofriendlyco2saving
No vidiš, saj gre. Na stvari ne smemo gledati ozko in enostransko. Ob širšem pogledu pa nekaj mm2 v vsaki elektronski napravi pomnožiš s stotinami milijardami televizorjev, radijskih sprejemnikov, mobilnih telefonov, gospodinjskih aparatov, industrijskih senzorjev, avtomobilov... in takoj ugotoviš, da je okolje tako umazano, da teh nekaj sto tisoč panelov doprinese zanemarljiv dodatni delež umazanije. Tako tudi EV ne bodo absolutno okoljsko čisti, bodo pa precej bolj kot naftni.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - steklenicka - 3.11.2017

Nekoč, ne dolgo let tega (100, par let gor al pa dol), je živela avstro-ogrska duša, ki je imela burno domišljijo. Rada je kartala, med drugimi je tudi kopala jarke za svojega bivšega delodajalca, a ta duša, je bila zaljubljena le v eno stvar ... Aja, napačen začetek zgodbice, se opravičujem.

Reven Kubanec Nikolo ElTeslo, kateri se je preselil v ZDA daljnega leta 1891, je tam doštudiral strojništvo in elektrotehniko. Leta okoli 1931ga, je poustvaril svoj projekt. Ta projekt ni bil nič drugega, kot 10t težko vozilo. In to ne bilokatero, ampak ... pravo veliko električno vozilo Confusedhock: To vozilo je imelo 9.600 kg svinčenih baterij (po enem uporabniku tukaj gor je to že cel elektromotor sam po seb), 250 kg pleha, 100 kg lesenih notranjih oblog in polno asistenčnih zadev (od ABS do ESP, ARS, ...). Vendar se ta projekt ni odnesel.

Nekaj desetletij kasneje (leta 2017, čeprav so se že o tem pogovarjali par let prej), se je v neki vasici sredi najbolj zelenega dela kontinenta pod alpskim gorovjem, Europa imenovan, na tribunah Amfiteatra v zvezdnatem parku, zbralo kar nekaj radovednežev plemena Slovenci. Kakor so se poimenovali po uspešnem uporu proti zavzetju s strani Avstro-Nemško-Rimskega imperija, in na javnem forumu spregovorili o tem, kako za hudiča bi spravili par kubikov elektrine v čimmanjšo škatlo. In za to so imeli posebno tehten razlog. Želeli so si namreš z eno baterijsko celico, velikosti AAA, opraviti čiiiiiiiiiiiiimdaljšo razdaljo. A ne s konjsimi vpregami. Ne, ne ... ampak s čisto pravim, prvim, najboljzmogljivejšim električnim vozilom na svetu.

En Klošar, Butalci 2017

LP, en klošar

Re: Moja vizija električne mobilnosti - Fery - 3.11.2017

Ne štekam.
Pa čeprav tudi v živo ne zgledam popolnoma glup.

Seveda se pa popolnoma strinjam s tistim delom, v katerem omeniš AAA in čimveč. To pa ja.

Verjetno je Nikola Tesla tudi imel težave z baterijami, pri njegovem projektu (prvega spljoh) električnega vozila na svetu.

In sedaj, ko so nove tehnologije, je treba pa zadeve tolk zakomplicirat, da se enostavno ne da karkoli že narest več.

Pa v Sloveniji se itak ne spljača nič. Naj bi nas fizika je... Al smo pa tolk pametni, da raje počakamo na že uveljavljeno tehnologijo. Pa čeprav je 30 (ali več) let stara.

LP, steklenicka

Re: Moja vizija električne mobilnosti - novitu - 3.11.2017

Steklenička, a se je spraznila, da tako prihaja na plan Smile?
Sicer pa pojmljivo napisano in ja se popolnoma strinjam glede sporočila.

Kaj naj bi se spraznilo? Big Grin

Topla voda je že odkrita. In to v letih, ko niso bili tako napredni, kot smo dan danes. V tistih letih, ko ti ni bilo potrebno že pol avta razstavt, da si zamenjal sploh eno žarnico npr. Ali ne verjamete v obstoj Teslinega vozila?

LP, steklenicka

Re: Moja vizija električne mobilnosti - novitu - 3.11.2017

Saj se razumemo. A ni Tesla delal avta, ki se je polnil z gravitacijskim magnetnim poljem Smile No to je sicer bolj bajka pa vendar, možak, če bi bral tale forum bi se pa verjetno smejal ja, kako se nič ne da. Smile

Hm, ... in kaj vse spada pod ... E ...... magnetno polje?

LP, steklenicka

Re: Moja vizija električne mobilnosti - arbajter - 3.11.2017

Prihodnost?
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.youtube.com/watch?v=iEjTwsfqHOY">https://www.youtube.com/watch?v=iEjTwsfqHOY</a><!-- m -->

Re: Moja vizija električne mobilnosti - papez46 - 4.11.2017

Vidm, da počas - star ratavljem ........... Big Grin Big Grin Big Grin

Vse tole prepucavanje mi je luštno brat. Vsi neki blazni vati in neke kilovatne ure, pa amperi ............. Big Grin . Za nekoga, ki je ceglov in betona vajen ....... huda znanost - res!

EV, - ni samo to. Je, vsaj za moje pojme začetek popolnoma drugačnega načina življenja. V širšem smislu in v osebnih navadah.

Po mestih se bomo itak samo z EV lahko vozili, ampak tisti NE bo moj. Ga bom kar rentnil za tiste 1/2 ure. Do mesta se bom itak pripeljal z HITRIM vlakom, ki je spet na štrom.

Skratka vse bo na štrom in vse bo zeleno. Ne bo hrupa in ne bo izpustov toplogrednih plinov.
Čakam samo še na to, kdaj se bodo ob cesti pasli "dinozavri".