![]() |
|
Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/mesec - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/mesec (/showthread.php?tid=64550) |
Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - Lentus - 16.2.2016 Teh 20m2 neizliranega stropa na hladno podstrešje po moje spet ni krivo za tako visoko porabo. Pri meni je recimo takega stropa na hladno podstrešje 35m2, plus 10m2 neizolirane stene med hodnikom zgoraj in hladnim podstrešjem, pa je poraba normalna. Vlaga v izolaciji pod talnim gretjem? Pravi, da ima na novo narejno hidroizolacijo... Bi še moral napisati kakšna je kaj temperatura v ostalih prostorih. Če je tako majhna temperatura prostora le v tem 4,5m visokem prizidku ima zgoraj 1-2m pod stropom sigurno savno in zaradi velike temperaturne razlike toplota hitro uhaja skozi streho. Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - visevipava - 16.2.2016 Iz pripetih slik je razvidno da je TČ proizvedla 4908 kwh energije, od tega 1508 kwh v februarju. To je podatek za proizvedeno energijo. Če hočemo dobiti podatek koliko je za to porabila el. energije moramo številke deliti s faktorjem COP. Recimo COP 3. Za februar torej 502 kwh el. energije. Ali pa s COP-om 4, 377 kwh. Naj me kdo popravi če ni res tako?????? Zato se mi zdi spodnja trditev 1800 kwh krneki. Toplotna črpalka za ogrevanje cca 140m2 skoraj popolno izolirane hise porabi 1800kW, temperatura v prostoru 18-20c. Ja ja! Tocno ste prebrali. Mesecno! 60kW/dan Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - Pingo77 - 16.2.2016 [/quote]90+50 ni enako 170 :oops: Lahko bolj natančno obrazložiš hiško ter prizidek.[/quote] Teh 30 m3 razlike je podstreha, katera ni ogrevana, niti izolirana. Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - Pingo77 - 16.2.2016 visevipava Napisal:Iz pripetih slik je razvidno da je TČ proizvedla 4908 kwh energije, od tega 1508 kwh v februarju. To je podatek za proizvedeno energijo. Če hočemo dobiti podatek koliko je za to porabila el. energije moramo številke deliti s faktorjem COP. Recimo COP 3. Za februar torej 502 kwh el. energije. Ali pa s COP-om 4, 377 kwh. Kaj ti ni jasno? 1800kW je bila poraba za januar. Izvoli racun za lazje razumevanje. Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - Energetik81 - 16.2.2016 ?? Ti govoriš o celotni porabi in ne samo za TČ? Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - Pingo77 - 16.2.2016 Lentus Napisal:Teh 20m2 neizliranega stropa na hladno podstrešje po moje spet ni krivo za tako visoko porabo. Pri meni je recimo takega stropa na hladno podstrešje 35m2, plus 10m2 neizolirane stene med hodnikom zgoraj in hladnim podstrešjem, pa je poraba normalna. Hidroiolacija narejena na novo in v celoti. Velik prostor je najtoplejsi prostor v hisi 18-20c, ostali prostori pod neizolirano podstreho so hladnejsi 2-3c, v prizidku imam narejeno galerijo in vzgoraj ni prevec vroce, izolacija stropa volna knauf insulation 25cm. Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - visevipava - 16.2.2016 Pred leti se je kolega pritoževal čez porabo TČ. Ni imel odštevalnega števca, ampak je po občutku primerjal račune prej, ko je stanoval v stanovanju in sedaj ko se je preselil v novogradnjo. Razlika je bila res nenormalna. Po letu dni jamranja sem se zapeljal do njega in s tokovnimi kleščami preveril porabnike. Ne boste verjeli kakšen porabnik so dve zakonski vodni postelji...... Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - Pingo77 - 16.2.2016 Energetik81 Napisal:?? Ti govoriš o celotni porabi in ne samo za TČ? 1800kW je poraba po ABB stevcu samo za TC, 2100kw pa celotna Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - visevipava - 16.2.2016 Energetik81 Napisal:?? Ti govoriš o celotni porabi in ne samo za TČ? Ma itak za celo hišo... Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - Pingo77 - 16.2.2016 visevipava Napisal:Pred leti se je kolega pritoževal čez porabo TČ. Ni imel odštevalnega števca, ampak je po občutku primerjal račune prej, ko je stanoval v stanovanju in sedaj ko se je preselil v novogradnjo. Razlika je bila res nenormalna. Po letu dni jamranja sem se zapeljal do njega in s tokovnimi kleščami preveril porabnike. Ne boste verjeli kakšen porabnik so dve zakonski vodni postelji...... No jaz imam ABB stevec priklopljen direktno na TC Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - JaBK - 16.2.2016 Bi se lotil tako natančno izračuna potratnosti hiše? Veš kako je s celotnim "ovojem " - izolacija tal, sten, stropa, oken? Pa v Ursi ali čem podobnim enostavnim in zastonj precej natančno lahko preveriš kako potraten je objekt dejansko in ali je potem ta od spredaj in zadaj predelana kurilnica oziroma poraba res velika ali ne. Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - Migaj - 16.2.2016 Cop je nizek. Objekt je iz dveh delov in je kot celota nenormalno razpotegnjen -še vedno ne vemo tlorisnih dimenzij (dolžina, širina obeh objektov). Je prizidek ločen ali ima skupno steno z osnovnim objektom? Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - prasuvse - 17.2.2016 Vkolikor je težava v neprimerno izbranih materialih, izvedenih gradbenih delih bo odziv povišane porabe viden danes, ko je dež. Lahko se spremlja in opazuje trend naraščanja/padanja temperature glede na količino padavin za določen mesec, teden - lahko bi primerjali podatke ARSO in porabo TČ. Kolega po vdoru vode v/pod temelje kleti in sanaciji le te, še tri leta ni mogel priviti lijaka (preveč razmočena stena, ki se ni in ni usušila). Izkušen gradbinec bi hitro znal oceniti napake v gradnji (ob natančnem opisu uporabljenih materialov). Energetska izkaznica bi bila lahko izhodišče, vendar ne bi/bo rešila težav. Lahko bi vzeli vzorec ali več vzorcev in jih analizirali (potrebno vrtanje v tla sobe, ki nas zanima). Tako vzorčenje je manj primerno oz. na žalost edini način za točnejšo analizo stanja uporabljenih materialov. Mogoče bi šlo tudi z ultrazvokom - potrebno bi bilo povprašati kakega elsperta iz tega področja. Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - timi11 - 17.2.2016 Malo bi preusmeril debato še na nastavitve. Ne gre mi skupaj zakaj je Januarja deloval kompresor 577ur ali (24dni) in zakaj ogrevanje na 33°C. Na mojem potratnem objektu se je po treh letih preizkušanja izkazalo da decembra in januarja ogrevam neprekinjeno 24ur brez nižanja temperature,časovnikov in regulirano po zunanji temperaturi za najboljšo :oops: Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - remi - 17.2.2016 Trenutni povzetek bi bil: 1. Hiša je bolj potratna kot misliš, ima tudi nekaj izolacijskih lukenj, ki jih čimprej odpravi. 2. Talno ni dimenzionirano na porabo, zato so za ugodne notranje temperature potrebne višje T dvižnega voda in s tem si obsojen na višjo porabo. Verjetno je največja napaka v najbolj potratnem prostoru, to je v dnevni sobi. (še vedno nisi povedal, kakšna je lambda 25 cm debele volne na stropu). 3. Kljub vsemu je nekaj narobe tudi s proizvodnjo toplote: Popravite me, če kaj narobe vidim ali računam: V januarju je bilo proizvedene 3400kWh toplotne energije za ogrevanje in sanitarno vodo (odčitano z displaya). Porabljene elektrike 1800kWh -> mesečni COP = 1.88 Kompresor je v 577 urah proizvedel 3400kWh, torej je deloval s povprečno izhodno močjo 5.9 kW. Kompresor je v 577 urah porabil 1800kWh, torej je povprečna vhodna električna moč 3.12 kW. Kompresor je deloval 577 ur, torej povprečno 18 ur/dan. V režimu A2/W35 bi moral biti COP okoli 3.5, v režimu A-7/W35 pa okoli 2.5. Kako je možno, da je mesečni COP samo 1.88? (Poraba za sanitarno vodo, kjer je T višja, ima samo 10% delež, zato jo ta trenutek zanemarimo.) Ali je v električni porabi všteta tudi poraba obtočnih črpalk in regulacije? Koliko obtočnih črpalk imaš? Mešalni ventil? Zalogovnik???? Kako imaš nastavljeno ogrevalno krivuljo? Ali ima lojtrica v kopalnici višjo temperaturo kot talno? |