![]() |
|
Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč (/showthread.php?tid=61281) |
Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - DELPHI - 19.4.2015 Homer Napisal:Cene in še zlasti energentov je nemogoče napovedovati. Ehm, točno o tem pišem že ves čas. Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - smukec1 - 19.4.2015 Homer Napisal:@Poldee Mi poveš še prosim kaj je to DV? Dovod tople Vode? Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - Homer - 19.4.2015 Temperatura dvižnega voda (voda, ki gre v talno ali radiatorje) - radiatorji >45 stopinj - talno <35 stopinj (povprečje) Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - smukec1 - 19.4.2015 Aha hvala, to sem imel v mislih, ko sem spraševal glede razlike stroškov pri ogrevanju med radiatorskim in talnim, ker sem predvideval, da bi morali biti nižji stroški ogrevanja, če gre v cevi voda z nižjo temperaturo. Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - Homer - 19.4.2015 Ja, ampak tako kot je bilo napisano...... Ta vpliv je pomemben predvsem pri ogrevanju s TČ, kjer je COP odvisen od temperature DV in zunanje temperature. Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - simionesi - 19.4.2015 DELPHI Napisal:simionesi Napisal:Namesto teoretiziranja, predstavi na osnovi predlaganih predpostavk, tvoje videnje gibanja cen el. energije in zem. plina v naslednjih 10 letih, podprto z uradnimi dokumenti inštitucij EU. Potem me mogoče prepričaš... 8) Verjamem, da je priprava tovrstne analize kompleksna in sem takšen odgovor pričakoval. Če jaz ne razumem nič, je važno, da je tebi vse jasno, kar je razvidno iz tvojih odgovorov, ki nimajo tehtnih argumentov, podkrepljenih v uradnih številkah. Prijetno diskusijo ti želim še naprej, Lp Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - DELPHI - 19.4.2015 Še vedno nisi razumel. Takšna analiza ne obstaja in najbrihtnejše glave na svetu z najmočnejšimi računalniki je ne morejo narediti. Preberi raje kar je napisal Homer in premisli, preden spet spustiš prste nad tipkovnico. Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - Homer - 19.4.2015 @simionesi Če bi taka analiza obstajala..... Pravzaprav verjamem, celo da take analize obstajajo, a so zanesljive manj kot dolgoročna napoved vremena. Skratka zanesljivost je enaka tisti, da bo naslednja zima huda ali mila (50% možnosti) Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - simionesi - 19.4.2015 Če jih ti nisi videl, še ne pomeni, da ne obstajajo. Če bi kdaj imel srečo delati na analitičnem oddelku <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.bundesbank.de/">http://www.bundesbank.de/</a><!-- m -->, bi vedel o čem govorim. Over&out. Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - DELPHI - 19.4.2015 Homer Napisal:Pravzaprav verjamem, celo da take analize obstajajo, a so zanesljive manj kot dolgoročna napoved vremena.Skratka zanesljivost je enaka tisti, da bo naslednja zima huda ali mila (50% možnosti) Če namiguješ, da si delal v analitiki Bundesbank, pa le sporoči. Že brez tega je € dovolj na tapeti. Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - Poldee - 19.4.2015 Krneki. Naj raje pove zakaj ne dela vec tam :-) Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - bozgom - 20.4.2015 telmos Napisal:Ne vem, kaj je pri meni posebnega, da na 3x20A deluje vse. Nimam plina in ga tudi ne bom imel. Sem prav alergičen na priseske.Nikjer ne trdim, da ti ne more delati s 3x20 A. Mogoče bi ti delalo celo s 3x16A (dobra izolacija, dodatni kamin ob izjemno nizkih temperaturah....) Sam sem vse zapisal zgolj iz lastnih izkušenj in lastnih podatkov ter nekaj predvidevanj na osnovi podatkov s tega foruma (potrebna moč 11kW TČ pri -15°C). PS- če pa nekdo nekaj nima/noče imeti pa še ne pomeni, da je tisto zanič/škodljivo... Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - bozgom - 20.4.2015 DELPHI Napisal:Cene energentov je dolgoročno zelo lahko napovedati- v povprečju bodo dražji kot danes. Kako se bo gibal posamezen energent pa je napoved malce težja in je potrebno bolj špekulirati.Homer Napisal:Cene in še zlasti energentov je nemogoče napovedovati. Če se omejimo na elektriko je njena končna cena odvisna od proizvodnje cene in od dajatev. Elektrarne, katere proizvajajo najcenejšo električno energijo so že zgrajene. Večina novo zgrajenih bo proizvajala dražjo energijo od obstoječih. Pospešeno se razvija trg električnih avtomobilov in tudi toplotnih črpalk. Torej bo poraba energije rasla, energija iz novih elektrarn pa bo dražja. Iz tega lahko dolgoročno sklepamo, da bo morala kWh električne energije dolgoročno rasti. Precejšen delež končne cene predstavljajo dajatve. Država lahko z dajatvami kompenzira rast proizvodnih cen kWh. Te dajatve polnijo proračun iz katerega se financira javna uprava, odplačujejo krediti, investira...Če nočemo odpuščati ali manj investirati se mora ta izpad nadomestiti drugje. Pri fosilnih gorivih smo že najdražji v soseščini in tu neka rast dajatev ni več možna. Plače zaposlenih so obremenjene najbolj na Svetu. DDV je tudi v samem svetovnem vrhu. Torej ni veliko možnosti, za kompenziranje višjih proizvodnih cen električne energije. Še več, pri električni energiji za gospodinjstva so trenutne dajatve relativno nizke, v primerjavi z drugimi energenti. Sam torej v bodočnosti pričakujem podobno rast cene kWh električne energije za gospodinjstva, kot je bila rast kurilnega olja od leta 1992 do danes. Bom pa seveda vesel, če se motim. Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - Homer - 20.4.2015 Vse cene energentov gredo dolgoročno gor. Polovica maloprodajne cene je obremenjena z raznimi dajatvami, omrežninami, taksami. Torej nobene cenovne revolucije. Proizvodnja novozgrajenih virov (vetrnice, fotovoltaika, ....) ni dražja, pač pa je investicija višja. Ravno iz teh virov se pojavljajo viški, za katere elektrogospodarstvo celo plača, da jo porabiš. Kako bo s temi viški v bodočnosti še ne vemo. Sem pa prepričan, da bo cena nafte hitreje naraščala in to na trenutke skokovito, saj vsaka vojna in uničenje kakega črpališča na bližnjem vzhodu požene ceno navzgor. Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - Poldee - 20.4.2015 Res je, samo glede na to, da je ze nekaj postrojenj za solarno izdelavo elektrike v puscavskem delu afrike, je dovolj ze to, da teroristi al kdo podoben prekine povezavo do distributerja pa gre lahko tud elektrika gor zarad podobnih motenj... Vse to je navadno bajanje. Kakorkoli, delat bo treba in cim pametneje svoje novce porabit. Zal nisem tako bogat, da bi si lahko privoscil ultra luksuz (popolno neodvisnost v smislu lastne elektrarne in ostalega)... Za avte mi pa dol visi, je samo pomagalo za dostavo iz A v B... |