![]() |
|
Pec na drva in zalogovnik - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Pec na drva in zalogovnik (/showthread.php?tid=60743) |
Re: Pec na drva in zalogovnik - M|ha - 21.7.2015 Da ne odpiram nove teme: Peči na drva bom dogradil zalogovnik, regulacija bo seltronova, hidravlična shema 414b [url]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/33/10k/1Q3hNpBV/414bunichr("46")jpg[/url] Zanima me, kako je bolje priključiti dvižni vod in naprej za radiatorje na zalogovnik - vsako posebej na zgornja priključka, ki sta na zalogovniku zamaknjena za 90° ali na enega s T kosom? Kaj pa povratek? Gredo pri tej shemi vsi povratki na najnižjo točko v zalogovniku? Re: Pec na drva in zalogovnik - Koshir - 23.7.2015 Pozdravljen, Sam ti nažalost ne morem 100% zatrditi kako bi bilo pravilno, to ti bo znal svetovati kakšen strokovnjak ![]() sem pa pri sebi opazil da so ponavadi vezali povratek iz bojlerja takoj nasledni vhod pod vrhom (če so štiri višine tretja od spodaj) radiatorje pa spodaj ali en vhod višje (torej prva ali druga višina od spodaj)... Sam si to predstavljam nekako tako da je najbolje povratek peljati tja kjer je tudi temperatura pri ogretem zalogovniku nekako iste temperature (manjše mešanje vode v zalogovniku). Zato se bojler vrača na višji vhod ker je povratek vode toplejši kot pa npr pri radiatorjih
Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 24.7.2015 Nekateri pa vse skupaj zmesajo v kotlovskem razdelilcu. Trenutno se en dela za "5" krogov. Me zanima kako bo to funkcioniralo. Bom imel moznost spremljati.... Re: Pec na drva in zalogovnik - dkulcar - 24.7.2015 Jaz mam narejeno tako, da mi povratek vseh porabnikov teče spodaj v zalogovnik vedno ohlajen na 30-35°C. S tem ima zalogovnik na vrhu vedno enako temperaturo tik do izpraznitve. Re: Pec na drva in zalogovnik - Koshir - 31.7.2015 Pozdravljen, Bi mi lahko prosim razložil kako dosežeš da pride recimo iz bojlerja povratek 30stopinj? Ali si kdo od vas lasti peč windhager FKU sem dobil kar nekaj pohval pa me zanima kako se obnese v praksi ker za uplinjevalne kotle mi vsi pri ogledu priporočajo samo tadrage ker baje edin to dela brez problemov kar pa je za moj budget preveč. Re: Pec na drva in zalogovnik - zjetam - 31.7.2015 Koshir Napisal:Pozdravljen, težko, sploh če ogrevaš bojler na 50°C :twisted: Povrate iz bojlerja spelji na sredino zalogovnika, pa večji fi cevi, da ne bo prevelikega mešanja Re: Pec na drva in zalogovnik - Žerjavar - 31.7.2015 Koshir Napisal:Bi mi lahko prosim razložil kako dosežeš da pride recimo iz bojlerja povratek 30stopinj?Lahko tudi manj. Rabiš senzor temperature povratka iz bojlerja ter črpalko s spremenljivo hitrostjo. Spodaj v bojler doteka hladna voda in tu je konec spirale za ogrevanje bojlerja. Če je pretok ogrevalne vode dovolj majhen, se bo tu povratek ogrevalne vode dobro ohladil. Re: Pec na drva in zalogovnik - M|ha - 31.7.2015 Imam še nekaj vprašanj glede sheme 414b: [img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/33/10k/1Q3hNpBV/414bunichr("46")jpg[/img] Na katero višino namestiti tipalo T6? Se na takšni višini sploh segreje celoten zalogovnik (v primeru da je peč nakurjena)? Kako izkoristiti toploto iz peči, ko le-ta ugasne? (ko je temperatura v zalogovniku višja kot v peči) Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 31.7.2015 Nekam v višine iztoka tople vode proti radiatorjem Da Ne mores, dokler se ti dno ne ohladi Re: Pec na drva in zalogovnik - aleks - 3.8.2015 Koshir Napisal:Pozdravljen, zlahka. montira se termostatski ventil na povratek bojlerja. imenuje se fjvr ventil, izdeluje recimo danfoss. tudi temo smo tule že imeli, mnenja so za in proti ... Re: Pec na drva in zalogovnik - Žerjavar - 3.8.2015 zdravapamet Napisal:Aleks pišeš neumnosti.Naj še prislonim svoj cepec ob to prazno slamo: - Obtočna črpalka je centrifugalna in je najbolj obremenjena, ko je skozi njo velik pretok. Ko z nekim ventilom pretok zapreš, bo črpalka bistveno manj obremenjena. Poglej diagram potrebne moči glede na pretok, z upoštevanjem razlike pritiska. Regulacija obtoka za ogrevanje bojlerja je možna: 1. Obtočna črpalka deluje nonstop. 2. Obtočno črpalko vklaplja termostat v topli sanitarni vodi. 3. Termosonda ugotavlja temperaturo povratka in temu ustrezno krmili hitrost črpalke. 4. V povratnem vodu takoj za bojlerjem je termoventil, ki zapira pretok glede na temperaturo povratka. 5. Morda še kaj.... Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 3.8.2015 Sam sem dal aleksov nasvet. Termostatski kapilarni ventil pred bojlerjem. Zerjavar: potem ne skodi crpalki ce mora colska crpalka riniti vodo v cev fi 6mm? To mi ze kar nekaj dni pocne. V kratkem najbrz dobi se eno 6mm cev. Kaj pa upori v ceveh? Re: Pec na drva in zalogovnik - Žerjavar - 3.8.2015 Citat:potem ne skodi crpalki ce mora colska crpalka riniti vodo v cev fi 6mm?Nikakor ne škodi. Citat:Kaj pa upori v ceveh?Upor pretoka je odvisen od premera in dolžine cevi ter števila in vrste fitingov (kolena, ovinki, ventili (stopnja zaprtosti), ...). Glede na pritisk črpalke (premer turbine in njeni vrtljaji) se v krogotoku ustvari takšen pretok, da so vsi hidravlični upori enaki pritisku črpalke. Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 6.8.2015 6mm cev imam v "hladilniku". Taka je pac original. Bojler ima 3/4". Re: Pec na drva in zalogovnik - aleks - 6.8.2015 zdravapamet Napisal:Aleks pišeš neumnosti.seveda se daje, kjer je želja po čim manjši turbolenci v hranilniku, ali pa če je bojler vezan kot radijator. kako dolgo se bojler greje mene ne zanima, če imam na voljo toplo vodo ko jo potrebujem. in to je itak vedno, saj je topla voda na bojlerju na vrhu, kjer je tudi odjem. črpalka pri zaprtem ali, bolje omejenem pretoku nič ne trpi. poglej miljone radijatorksih sistemov s termostatskimi ventili. nismo zasledili množičnih protestov črpalk. saj je tudi logično, ne? če malo pomisliš in nehaš otepati ... mimogrede, sam imam 10 mm cev do kače bojlerja. nič ne kaže da bi se večno dolgo ogrevala voda v njem. bojler je sicer 100 literski, ker za večjega ni prostora, greje se pa kakšno urico. bojler je vezan kot radijator. |