![]() |
|
Pomoč pri talnem gretju - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Pomoč pri talnem gretju (/showthread.php?tid=59231) |
Re: Pomoč pri talnem gretju - Homer - 21.12.2014 Kako ne omogoča? V zgornjem registru ustvarja podtlak in v spodjem nadtlak. Re: Pomoč pri talnem gretju - mirator - 21.12.2014 Oprosti, vendar jaz tega ne vidim. Mi mogoče lahko razložiš, na kakšen način. Še enkrat sem si pogledal sliko, če sta mogoče zbiralnika oz. razdelilca različnih premerov, potem bi zadeva mogoče funkcionirala na principu Venturijeve cevi, vendar se mi zdi da imata enake premere. Re: Pomoč pri talnem gretju - sassapo - 21.12.2014 Dejstvo, da je vezava butasta je neizpodbitno, ja deluje pa nekako. Po mojem mišlenju je takšna vezava nerejena namensko za visokotemperaturni priklop, je pa zanimivo, da s padanjem temperature dvižnega voda pada tudi pretok skozi zanke, kar pomeni, da se sistem do neke mere samoregulira. To je pa verjetno tudi glavni razlog takšne vezave. Re: Pomoč pri talnem gretju - Merlin1 - 21.12.2014 Takšna vezava je stara reč. Zadeva preverjeno deluje. Njena prednost pa je ta da se talno ne mora pregret. Rabi pa dovod toplote z tlakom. Na primer iz hidravlišne ločnice si tak sistem ne mora vzet toplote. :wink: . Če zadeva ne deluje je potrebno preverit delovanje prehodnega ventila in dovod same toplote do razdelilca. Re: Pomoč pri talnem gretju - Homer - 21.12.2014 Saj je tudi jasno v dokumentaciji, da je vir nekje iz obstoječega radiatorskega ogrevanja (za mešalnim ventilom in obtočno črpalko). Tam je tudi tabela temperatur (vhodnih, talnega in izhodnih). Torej namenjeno za priklop na obstoječe radiatorsko ogrevanje, če želimo dodati talno v en ali več prostorov Zadeva je logična in deluje! Za druge, ki ne razumejo , pač ne deluje in je butasta rešitev ...... Re: Pomoč pri talnem gretju - mirator - 21.12.2014 Žal sem spregledal tvoj post z dne 19 dec 2014 16:03, kjer si priložil sliko in dokumentacijo. Iz dokumentacije pa je res razvidno delovanje. Če pa sedaj primerjaš sliko, ki si jo prilepil ti in sliko izvedenega stanja, se mi zdi, da ima ventil pod tripotnim ventilom v izvedenem stanju, prevelik fi. Mogoče zaradi tega ne nastane dovolj tlaka v spodnjem razdelilcu, ki bi vodo potisnil v cevi talnega. Re: Pomoč pri talnem gretju - Merlin1 - 21.12.2014 Meni izgleda original sestavljeno. Zato ne verjamem, da je ventil napačen. Bolj verjetno gre za težavo z premajhnim dovodom toplote, ali zaskočenim ventilom. Re: Pomoč pri talnem gretju - sassapo - 21.12.2014 Homer... butasta vezava je s tega stališča, da je pretok skozi veje pogojen s temperaturo dvižnega voda in črpalka po nepotrebnem porablja energijo za obtok po sistemu namesto, da bi 100% napajala talno. No po drugi strani pa tako kot pravi Merlin, se tak sistem ne more pregreti in do neke mere po naravni poti regulira pretok skozi talno od odvisnosti temperature dvižnega voda, kar je seveda pozitivna lasnost. Re: Pomoč pri talnem gretju - Homer - 21.12.2014 Spet si nekaj narobe razumel..... Re: Pomoč pri talnem gretju - kremenček - 21.12.2014 Vezano na temo registrov talnega gretja in povezav: ugotovil sem, da ena od petih cevi (označeno "NASPROTI KAMINA"), ki gredo v talno, sploh ni topla kot so ostale. Tudi tla v tem delu sobe niso topla, prej zelo hladna napram ostalim delom. In ta del sobe ni na najbolj oddaljenem delu prostora. Merilec pretoka kaže stanje pretoka ( ni nič) a cev vtoka v estrih ni topla, še mlačna ne. Razdelilci so od firme IVAR. [url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?44/om/3dRj09wj/28082009032aunichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/44/om/3dRj09wj/28082009032aunichr("46")jpg[/img][/url] Imam morda kdo idejo, kaj bi bilo narobe? Če je kje kakšna smet v merilcu pretoka ali kaj podobnega, ali lahko to sam odpravim brez da mi pade tlak v sistemu? LP Re: Pomoč pri talnem gretju - MrLonko - 21.12.2014 A nimas nekam velik zraka v merilnikih pretoka? Re: Pomoč pri talnem gretju - kremenček - 21.12.2014 Sicer je slika že pred zagonom, predno smo delali estrihe. Potem smo dodal zeleno tekočino proti zmrzovanju, ker prvi dve leti nisem ogreval "na polno" (z nižjo temperaturo). Lahko naredim foko današnjega stanja, da bo bolj jasno. A vseeno mislim, da če bi bil zrak v cevi, zakaj le v eni? Tudi na odzračevalnem lončku sem odvil črno kapico in pritisnil na ventilček -takoj je brizgnila voda. Torej predvidevam, da ni zraka v tem sistemu. Ali pa s morda motim? Tudi glede na navodila proizvajalca (kako nastaviti pretoke) se mi ti indikatorji ne nastavljajo enakomerno - ene nastavim bp, drugi kot da ne reagirajo na spremembe vrtenja ventila. Kakšne ideje? LP Re: Pomoč pri talnem gretju - sassapo - 22.12.2014 Homer Napisal:Spet si nekaj narobe razumel..... Ko boš, če boš, zadevo naštudiral, ti bo jasno kako takšna vezava deluje in zakaj Ps. tudi sam nisem bil prepričan, sem se pa prepričal :wink: Re: Pomoč pri talnem gretju - Homer - 22.12.2014 No ja, 9 strani, da si dojel da deluje, ampak še vedno baje butasto deluje ...... Potem pa meni praviš da moram naštudirati ........ Re: Pomoč pri talnem gretju - Žerjavar - 22.12.2014 Homer Napisal:Za druge, ki ne razumejo , pač ne deluje in je butasta rešitev ......Sem skušal razumeti. Sem postavljal vprašanja: Citat:Na skici sem označil meni neznane elemente s številkami. Načeloma vsi izgledajo kot navadni T kom. Ali mi za vsakega lahko poveš slovenski naziv elementa in morda še njegovo funkcijo?Ti kot poznavalec in zagovornik sistema nisi odgovoril niti reagiral. Imaš pa veselje komu očitati nerazumevanje sistema. Imam občutek, da za nalašč ne pojasniš delovanja sistema, da nebi slučajno kdo tudi razumel. |