PodSvojoStreho.net
Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Dimenzioniranje TČ in njena izbira (/showthread.php?tid=58793)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - telmos - 5.12.2014

ssecnik Napisal:Ja,mona,kje so slike,sam si jih sam ponudil? Sicer te nekaj dni ni bilo v tej temi(čeprav si se drugje pojavljal),ampak obljuba dela dolg.A so slikce samo za Sivko?
Sivka jih ni dobila, ker jih ne rabi. Vidva pa.

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - DELPHI - 5.12.2014

Na ZS si mi poslal prazno sporočilo brez slike.

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - telmos - 5.12.2014

Ti jo bom zvecer se enkrat poslal

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - bohinc - 5.12.2014

Daj prosim javno, glede na vprašnje.
Ob tem pa prosim realne podatke, kot strokovnjak, je TČ zanič-oz. firma?
Ali mogoče tisti , ki jo je vgradil, ni vedel kako se stvarem streže- poveže in določa moč (prassuse sicer pravi, da so zato projektanti, kar se strinjam delno, če pa nekdo res obvlada zadevo, verjamem, da niti Ti ne uporabljaš nasveta , da naj bi moč določali drugi :?: razen tistim , ki so res dobesedni ''vodovodarji'', tu pa verjamem , da je največ možnih problemov- kot je mogoče tudi omenjeni?! ) ?
Oz. jasen zapis, če bi bilo vse po PS , od montaže, do pravilne izbire moči, bi ali ne bi lahko zadovoljila objektu, kot lastniku- oz. boljši polovici...?
Lp

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - sassapo - 6.12.2014

telmos Napisal:
sassapo Napisal:Še nisi videl, jaz sem, že večkrat. Led ali srež je na klasičnem izmenjevalniku izolator in pri poledenelem uparjalniku pade uparjanje kam? Globoko globoko pod ledišče, mar ne.
Naprave, ki izkoriščajo latentno toploto ledu so pa krepko drugačne konstrukcije, zaradi slabega iskoristka jih ni baš mnogo, je pa res da delujejo popolnoma neslišno Big Grin
Dobro jutro. Pišeš samo tako, kot ti pač paše. Enkrat fizika zate velja, drugič pač ne.

Joj, fizike se ne da spremeniti, to je menda vsem jasno, razlika v sistemu delovanja obeh TČ je pa že malce trši oreh :wink:

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - telmos - 6.12.2014

Seveda je samo ti bi rad to negiral z deljenjem na klima in ta prave.

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - DELPHI - 6.12.2014

telmos Napisal:Ti jo bom zvecer se enkrat poslal

Prejel. Hvala.

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - zaskar - 6.12.2014

sassapo Napisal:(zemlja voda)Takšna naprava ti vseskozi zagotavlja nominalno moč, pri zrak voda pa temu še zdaleč ni tako. Če posebej, če je to podimenzionirana klima TČ, katera pri delovanju na 100% moči ob neugodnih pogojih porablja tudi več kot polovico pridobljene energije za odtaljevanje same

Sassapo in Telmos, ali so po vajinih izkušnjah kakšne razlike med različnimi modeli / firmami TČ glede na občutljivost na zunanjo zračno vlago (moja parcela meji na reko z brzicami, RV skoraj ves čas 90-100%). Nekje sem slišal ali prebral, da ima Kronoterm širše razmake med lamelami in da je potem manj težav zaradi nabiranja sreža in ledu in manj de-frostov. Je to res? Ali se v takih situacijah potem rajši svetuje izbira za eno stopnjo močnejše TČ, npr. 11KW namesto 8KW?

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Migaj - 6.12.2014

v tem primeru je pomemben relativno zelo velik oz. čim večji uparjalnik in tudi da TČ ne dela na 100%

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - sassapo - 7.12.2014

telmos Napisal:Seveda je samo ti bi rad to negiral z deljenjem na klima in ta prave.

Razlika je očitna ob neugodnih pogojih delovanja in to sam dobro veš.
Sicer pa nisem mislil gosto in redkolamelni uparjalnik ampak <!-- m --><a class="postlink" href="http://en.octopus.ua/octopus-heat-pumps/experience-of-the-exploitation/">http://en.octopus.ua/octopus-heat-pumps ... loitation/</a><!-- m -->

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Migaj - 7.12.2014

Mene bolj zanima optimalno narejena plinska povezava.
Kako naj bo potegnjena in izolirana, da bo kar najmanj izgub toplote in hkrati kar najboljše delovanje split TČ?
Tako v smislu prenosa toplote noter, kot navzven pri defrostu.
A bi bila tale načela OK?
- povezava naj bo po možnosti čim krajša (minimalno pa 3 m)
- pri tem naj ima čim manj zavojev
- slabo je, če grejo cevi npr gor, pa dol pa spet gor, itd
- čeprav so cevi standardno že s termo(5mm) čez hidro izolilacijo, kar je znotraj objekta ok, je izven objekta smiselna dodatna termo izolacija vsake cevi posebej (npr 5cm debel armaflex) ter čez še enkrat hidro izolacija, da se armaflex ne zmoči
- zunaj naj gredo cevi po možnosti pod nivojem tal, če ta zahteva ne prinaša več zavojev
....

Kaj na to menita/jo izvajalci, serviserji in seveda ostali?
Je napisano narobe?
Je še kaj drugega pomembno?

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - alanford - 7.12.2014

Pri stabilnem delovanju TČ (stabilne temperature v plinskih vodih) izmeriš temperaturno razliko (delta1) med izhodnim in vhodnim vodom pri zunanji enoti. In isto izmeriš še (delta2) v notranji enoti pri kondenzatorju. Seveda vse istočasno.

%izgube toplotne energije na vodih = 100% x (delta1-delta2)/delta1

DEMO primer:
Zunaj: 45°C / 1°C .. Delta1: 44
Znotraj 42°C / 3°C .. Delta2: 39
Izgube 11 %

Bi bile take vrednosti kolikor toliko realne?

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - alanford - 7.12.2014

Ne vem, če sem zgornje številke razumel.

Še moj DEMO. Treba je gledati le skupni padec temperature na plinski napeljavi.

......zunaj.............znotraj
DV: 50°C -----------> 49,9°C (deltaDV=0,1°C)
PV: 45°C <------------- 45,1°C (deltaPV=0,1°C)

Tako je padec temperature na plinski cevi DV in PV skupaj 0,2°C. Izstopna razlika pri kompresorju pa je DV-PV=5°C. In izgube 0,2°C/5°C=4%

Ali pa tako, kot sem napisal sprva:
delta1=5°C
delta2=49,9°C-45,1°C=4,8°C
delta1-delta2=0,2°C
In izgube 0,2°C/5°C=4%

Tvoji demo podatki v mojem postopku dajejo seveda enak rezultat
Zunaj 50,0 ° 45,0 ° delta1 5,0
Znotraj 49,9 ° 45,1 ° delta2 4,8
Izgube 4 %

Kako pa tem plinskim cevem izmeriti temperaturo oz s čim?