![]() |
|
segrevanje zalogovnika - temp v peči - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: segrevanje zalogovnika - temp v peči (/showthread.php?tid=39755) |
Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - branci - 20.11.2013 Tone Napisal:branci Napisal:če imaš na ogrevalnem krogu mešalni ventil nikoli ne boš imel povratka 60°CV času nizkih temperatur zunaj imaš lahko dvižni vod na 70, da se ti zjutraj prej segreje, pa tudi če je na 65, se ti bo vračalo 60 in več. še enkrat uravnotežen režim ogrevanja ima nekje 15-20°C temp razlike ko je vgrajen mešalni ventil kateri meša povratek z dvižnim vodom se ta še dodatno zmanjša ter se pretok v povratku skoraj ustavi tako da kljub 70°C v dvižnem vodu je v povratku v zalogovnik redkokdaj nad 40°C a sem napisal dovolj razumljivo? Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - branci - 20.11.2013 Jozl Napisal:Fery Napisal:Kaj ti služi radiator na razteznih? kakšno črpalko pa imaš 25/40 ali 25/60, 25/40 je za 40kw peč skoraj malo švoh črpalka. škoda denarja tudi za KWB, Guntamatik, Herz.....za razliko v ceni 5000e se ti nebo nikoli izplačala, z uplinjevalno boš kvečjemu nekaj drv manj pokuril, druge razlike pa v praksi skoraj ni, mogoče enkrat ko se bo sama nalagala bo pa vredna toliko denarja
Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - damo1 - 20.11.2013 Sem zamenjal termometra, zgornjega in spodnjega med sabo. Zgleda, da je res bilo nekaj z zgornjim narobe. Ker danes je slika drugačna, zgoraj 78st, srednji 75st, spodaj cca 70st. To bi pa že verjetno blo ok. Samo ne vem kolk se lahko zanesem zdaj na tega spodnjega? Če je zgoraj narobe kazal, bo verjetno tudi spodaj. Imam občutek da nekje do 70st še kaže nekje točnu. Drugače imam pa od kolega nek termometer, samo ima kratko sondo-cca 5cm, katera se pa sname. Se dobi samo ta sonda daljša? Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - zamot1 - 20.11.2013 Če so naležni, in mislim da so je bil vzrok lahko slabo naleganje in s tem korekten prevod toplote za to napaka pri prikazu temperature. Kupi temperaturno prevodno mast/pasto, vzemi ven termometre in jih napacaj z mastjo/patso, vstavi nazaj in bo sigurno bolje. Dobiš jo pri Conrad elektronika v BTC Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - zamot1 - 20.11.2013 ....škoda denarja za take peči... Imam Viadrusko in dela ko šus , je pa res da sem jo malo predelal po svoje.LP Tomaž Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - damo1 - 20.11.2013 Ja tole s pasto ni slaba ideja, sej zajebat nimam kej, če mal naflakam. Mam te paste na šihtu dost .Kaj pa če bi zavrel vodo v loncu in vse tri termometre vanj postavu? Verjetno bi tud vidu če kateri odstopa. Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Jozl - 20.11.2013 zamot1 Napisal:....škoda denarja za take peči... To pravim za peč od ATMOS_a. Prej smo imeli nemško Ideal Standart in je po 30 letih spustila dušo zaradi prevelikih drv, ki so se metale v njo in udarjale ob zadnjo steno. Sredi sezone smo zamenjali s podobno močnejšo pečjo, saj ogrevamo 2 hiši. Vzeli smo VIADRUS litoželezno, peč je bila in je še super, ker sem jo vgradil v svojo novogradnjo. Ta peč je bila še boljša od nemške, ker si jo lahko pred vsakim kurjenjem enostavno očistil in še šuber ima. Ker smo menjali kurilnico in dali zalogovnik smo po prepričanju inštalaterja vgradili ATMOS na podpih uplinjevalno in 2800l zalogovnik + 14m2 vakumskih solarnih kolektorjev. Prej smo pokurili 5-6 šajtrg drv, sedaj pa 6-8 šajtrg drv na teden. Kjub boljši peči in zalogovniku smo povečali porabo........halo kam to pelje. Pa smo preverili temp. dimnih plinov in zamenjali regulacijo ND3 za TK2, ki pač krmili tudi vrtljaje ventilatorja. Pri normalnem češkem delovanju je dimnik šlo preko 350°C, več elektronika ni merila. Elektronika je z regulacijo uspela zmanjšati dimne pline na 300-320°C, še vedno preveč. Cratos je naredil dodatek v komori in tako smo še zmanjšali dimne pline na 220°C in s tem tudi moč peči. Mlajši brat je kupil GUNTAMATIC in ima pri 14kW moči dimne pline samo 130°C, če programsko poveča moč na 20kW pa ima dimne pline 150°C. Tu za peč dati ne 2x več € in občutno manjša poraba drv, da svoj odgovor. Ni kaj za komentirat, samo pohvale vredno. Mami je še vedno žal Viadruske, ker je peč veliko bolje delovala. In še ves klump si lahko notri skuril, tudi bolj vlažne drve. Se lahko zahvalim bratu, da sem jo še pravočasno zmontiral v mojo hiško. Glede na moje oz. naše izkušnje v familiji lahko samo rečem, ali kupiti čisto poceni peč za cca 1000€ klasiko ali pa dobro uplinjevalno. Saj kaj se tiče Atmosa, ga bomo po vsej verjetnosti raje vrgli na odpad, kot da ga predelamo in dovarimo cevni izmenjevalec s turbolatorji. Malo denarja je pač malo muzike in to tudi velja na pečeh za centralno kurjavo. To je moje osebno mnenje, ki se z nekaterimi tukaj navzkrižno razlaga, je pa realno na mojih izkušnjah. @Branci Za peč imam 32-40-180 in cevi 35, tako da ni problema povečati pretok. Bom kmalu probal in dal odgovor. Bom malo manj naložil na začetku in potem dodal v peč nekaj hitro gorečega in videl kako se bo sistem obnesel. Pa tisto v linku, kje so slike, sem vse sam izdelal. Nekaj sem pač prišparal pri inštalacijah, pa toliko več zapravil za kvaliteno elektroniko in udobje. Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - JozkoPetarda - 20.11.2013 Čudne so te tvoje izkušnje Jozl. Kaj nimajo Atmosi že standardno cevnih izmenjevalcev? Ali si kupil kakšen oskubljen škrt? Brez teh izmenjevalcev je logično da izkoristek ne bo najboljši, vseeno bi pa moral biti boljši kot z Viadrusom, kjer gre polovica energije direktno v dimnik. Kakšen imaš pa dimnik? Mogoče je problem v prevelikem vleku dimnika? Ali pa pokurite zdaj več, ker je hiša stalno topla napram prej ko še niste imeli zalogovnika? Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Hanzi - 20.11.2013 Citat: še enkrat uravnotežen režim ogrevanja ima nekje 15-20°C temp razlike ko je vgrajen mešalni ventil kateri meša povratek z dvižnim vodom se ta še dodatno zmanjša ter se pretok v povratku skoraj ustavi tako da kljub 70°C v dvižnem vodu je v povratku v zalogovnik redkokdaj nad 40°CNe, ni dovolj razumljivo, vsaj meni ne, ki nimam teorije na tem področju. Če v radiatorje spustiš 70, potem imaš povratek recimo okoli 50 ali pa še več. Odvisno od hitrosti pretoka, n radiatorjev.... Kdo ti bo potem od mešalnega do zalogovnika pobral še vsaj 10C. Škoda ker na povratek ne morem montirat termometra. Bi ti takoj navrgel cifre. Naležni se mi zdi pa premalo točen, saj laže za cca 20c (ali pa bi moral pasto dati pod njega?) . Tvoja teorija je držala pri meni lani ko sem nekajkrat termosifonsko ogreval hišo. Iz peči 80, nazaj pa 40 najbrž. Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - branci - 21.11.2013 zamot1 Napisal:....škoda denarja za take peči... mislil sem škoda denarja za uplinjevalne peči preberi bol natančno Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - branci - 21.11.2013 Hanzi Napisal:Citat: še enkrat uravnotežen režim ogrevanja ima nekje 15-20°C temp razlike ko je vgrajen mešalni ventil kateri meša povratek z dvižnim vodom se ta še dodatno zmanjša ter se pretok v povratku skoraj ustavi tako da kljub 70°C v dvižnem vodu je v povratku v zalogovnik redkokdaj nad 40°CNe, ni dovolj razumljivo, vsaj meni ne, ki nimam teorije na tem področju. Če v radiatorje spustiš 70, potem imaš povratek recimo okoli 50 ali pa še več. Odvisno od hitrosti pretoka, n radiatorjev.... a imaš mešalni ventil? Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - branci - 21.11.2013 Jozl Napisal:zamot1 Napisal:....škoda denarja za take peči... jaz imam 25/60 katera ima v drugi prestavi podoben pretok kot 25/60 v tretji, pri meni v drugi prestavi glih zmore pumpa odvajat,cevi so enake 35, peč imam pa manjšo,tako da mislim da boš moral menjati pumpo, povečaj pretok in če bo samo malo boljše bo treba menjat pumpo za močnejšo Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - zamot1 - 21.11.2013 Pasto dobiš zraven vsakega cevnega termostata ravno zaradi tega da dela pri bolj realnih stopinjah!!! So pa ti instrumenti razreda 5-10% Pri moji predelavi viadruske TDP ne presegajo 120°C, se skozi peč ne vidi v dimnik(slike zapore dimnih plinov v temi Peč na trda goriva). Prevroča voda v radiatorjih, tudi sanitarna, je lahko vzrok opeklin, posebno otroci so problematični. Še enkra; če je povratek iz radiatorjev visok ni izmenjave toplote na njem in brez veze goniš toplo vodo po sistemu. Če je to uravnoteženo so radiatorji zgoraj vroči (ajs, peče) spodaj pa precej manj(ga komot držim z roko) ko se temperature prostora bližajo nastavljenim vrednostim z termostatskimi ventili ali sobnim termostatom. Dvižni vod mi uravnava (Teramatik D2) motorni mešalni ventil in črpalka na I stopnji, ki se izklopi če je ventil popolnoma zaprt( stikalo v mešalnem ventilu) ene vrste PWM regulacija. Zbalansiral sem tudi spodnje dovodne ventile kjer so priključene cevi na radiator, eni so bolj odprti od drugih glede na želje in potrebe po temperaturi v dotičnem prostoru. Temeraturne razlike med prostori so majhne (ne več kot 2-3°C) po celi hiš, tudi v kleti. Povečini so vrata prostorov odprta ali pa jih sploh ni. 8) LP Tomaž Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Jozl - 21.11.2013 @JozkoPetarda Dimnik je 10m in je prenovljen na 140mm INOX. Ima še tisti reulator vleka. Peč je res škrt, ki jo je pač priporočal centralhajcer. Nismo se samo nič poglabljali v peči, ampak sedj vidimo kaki klump ponujajo pri nas v SLO. Ko je prava zima še nad -10°C se zalogovnik čez celi dan kurjenja in sonca komaj v 14 urah segreje vsaj do 2/3. Jaz imam na Viadrusu dimno loputo priprto preko 50%. Pri briketih celo do 70% priprtja in lepo počasi gori in se en pokadi pri peči. Kadar hočem odpreti vrata, pač prej do konca odprem loputo in donaložim drva. Ta teden sem brez avta in ne morem do hiše, da ponovno zakurim in poročam kako se bo obneslo na 3 stopnji črpalka in nalaganje smrekovih lat od ostrešja. Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Verjameš ali pa ne - 21.11.2013 branci Napisal:škoda denarja tudi za KWB, Guntamatik, Herz.....za razliko v ceni 5000e se ti nebo nikoli izplačala, z uplinjevalno boš kvečjemu nekaj drv manj pokuril, druge razlike pa v praksi skoraj ni, Branci Morda pa boš tudi ti imel od tega če nekdo kupi kavaliteten kotel, ki ne onesnažuje našega zraka tako kot klasični kotli. Bodite ponosni na take, ki imajo možnost kupovati boljše in čistejše kotle. lp |