PodSvojoStreho.net
toplotna črpalka - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: toplotna črpalka (/showthread.php?tid=22161)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Re: toplotna črpalka - timi11 - 24.1.2014

Nekatere črpalke imajo bojler vgrajen že v notranji enoti.
Ogrevanje sanit.vode in ogrevanje nikoli ne potekata istočasno,zato poskrbi preklopni ventil z regulacijo in nastavitvami.

Re: toplotna črpalka - majaklr - 25.1.2014

Aha no to nama ni bilo jasno. Nikjer nisva zasledila podatka da TČ preklaplja med talnim in SV. Big Grin

Zanima me še za tele inverterske TČ. A to se potem speljejo cevi v prostore ali kako da ti poleti hladi. Ali to gladi samo v tistem prostoru kjer se TČ nahaja?

Hvala

Re: toplotna črpalka - xavi - 25.1.2014

Preklaplja tripotni ventil , ki je montiran na dovod za bojler in talno gretje, črpalka mu daje zgolj komande. Enako kot z ogrevanjem je tudi z hlajenjem. Hlajenje lahko poteka preko talnega gretja, se pravi lahko hladiš celo bajto, vendar je manj učinkovito kot hlajenje preko konvektorjev. Konvektorji so podobne naprave kot notranje enote pri klima napravah. Te najbrž poznaš. Se pa povečini montirajo na tla. Moraš pa za konvektorje imeti posebej potegnjene dovode.
Bolj bi ti predlagal, da iščeš informacije v smeri, kakšno toplotno črpalko potrebuješ za svojo hišo, ker te stvari, za katere sprašuješ monterji dobro poznajo.

Re: toplotna črpalka - Homer - 25.1.2014

Če jen TČ namenjena tudi hlajenju lahko v tvojem primeru hladiš preko talnega ogrevanja. Ni pa to neposredno povezano z invererskim delovanjem ali ne. Inverterske TČ imajo namreč le to prednost da znajo v nekem območju prilagajati moč potrebam.

Kljub temu, da je možno hladiti tudi preko talnega, pa to ni priporočljiv način. Namreč:
1) Ugodje, ki ga dobiš s hlajenjem je neposredno povezano z razvlaževanjem. To je pri klimi npr narejeno tako, da v njej vlaga kondenzira in jo potem odvajaš v odtok.
2) Če bi pri talnem nižal temperaturo do rosišča, bi imel mokra tla.

Zato ja, nekaj boš ohladil, ampak v prostoru bo ostala vsa voda v zraku, ki pa bo zaradi nižje temperature prostora povzročila višjo relativno vlago (slabše počutje).
Če je v tvojem kraju poleti le "suha vročina", bo še nekako šlo .....

Se opravičujem. Mislim, da je Maja.
Naša Sivka se tudi nič več ne oglasi.

Re: toplotna črpalka - Berghaus - 25.1.2014

:-(

Ženska? Baba je.......grdo rečeno.

Aha razumem. Ja sej drugače midva varianto hlajenja sploh nisva gledala. Ker samo za ogrevanje potrebujeva. Potem ko sem pa brala po drugih straneh sem pa zasledila da tudi hladijo.

Pa še za ogrevanje bo bolj samo za zgornje prostore in za sanitarno vodo, saj bo spodaj kr močan kaminček.

Je kakšna firma TČ, ki je dobra in jo priporočate?

Za svojo hišo potrebuješ nekje 8kw. Cenovno so si inverter TČ precej blizu, glej samo, da kupiš najnovejši model, po možnosti letnik 2014 (Toshiba, Daikin). Malo poguglaj.
Je pa vprašanje, koliko boš uporabljala kamin, ko boš ugotovila, kako malo dela je z TČ in kako malo troši.
Boš pa tudi z kaminom, takrat, ko ga boš zakurla, z lahkoto ogrela celo hišo.

Baje s temi kamini kolikor sem tukaj na forumu brala znamke Turbo france, ni veliko dela, razen vsakodnevnega čiščenja stekla (ker se hitro umaže).

Hvala za nasvete bom pogledala te firme, ki si jih predlagal.

Re: toplotna črpalka - sassapo - 25.1.2014

timi11 Napisal:Nekatere črpalke imajo bojler vgrajen že v notranji enoti.
Ogrevanje sanit.vode in ogrevanje nikoli ne potekata istočasno,zato poskrbi preklopni ventil z regulacijo in nastavitvami.

Je kar nekaj modelov TČ na trgu, ki omogočajo istočasno gretje sanitarne vode in ogrevanje ali hlajenje. Sistem gretja sanitarne vode s pregretimi parami pred kondenzacijo so prvi pričeli uporabljat skandinavci, pozneje se je ta sistem uveljavil tudi pri nekaterih kitajskih napravah (bolj slaba kopija)
Precejšnja prednost je v visoki temperaturi sanitarne vode, tudi preko 80°C brez posledic na izkoristek. Slabost pa je, da so vse te naprave višjega cenovnega razreda.

Re: toplotna črpalka - kremenček - 25.1.2014

majaklr Napisal:Baje s temi kamini kolikor sem tukaj na forumu brala znamke Turbo france, ni veliko dela, razen vsakodnevnega čiščenja stekla (ker se hitro umaže).

Hvala za nasvete bom pogledala te firme, ki si jih predlagal.

Maja, s pečmi Turbo France res ni dosti dela. Steklo se sicer lahko včasih umaže, odvisno kaj in kako kuriš. In tudi čiščenje je čisto enostavno - s pepelom.

LP

Re: toplotna črpalka - bohinc - 25.1.2014

Citat::-(
Ženska? Baba je.......grdo rečeno
Za kaj bolj vslednega s temo sm včasih dobival koment. in izbris...da ne sledi temi.... Cry
(včasih so rekli : da ma ''baba'' en jošk in en zob...upam da majo komentatorji v tem stilu kaj več sreče... :lol: )
Lp :wink:

p.s. kje je tu s komentarji ''Kak'' strokovnjak...., bi ja lahko strokovno povedal..., da imajo največ profita na hlajenju s TČ oni s konvektorji..., kdor ima kake radiatorje zraven..., naj raje ne razmišlja v to smer...; ter raje kupi namensko klimo..., ki bo do ogrevalnega obdobja poskrbela tudi za gretje v prehodnem...

Re: toplotna črpalka - dunda - 25.1.2014

Ker je tole ravno bolj splošna tema o TČ, bom vprašal kar tukaj.
Je kje kak seznam inverterskih in seznam on/off toplotnih črpalk? Ga ne najdem, pa konec.

Me prav zanima, katere so na katerem seznamu. Težko se je opredeliti kaj je primernejše - nekateri strokovnjaki pravijo tako, drugi drugače (no, saj je (žal) podobno tudi tukaj na forumu). Verjetno pa običajen uporabnik - tak, ki vsak dan ne nastavlja krivulje, posluša obtočne črpalke, šteje defrostov, meri glasnost - dobro živi z obema tipoma.

Re: toplotna črpalka - Terakota - 25.1.2014

Jaz recimo svoje tud povoham ne. Navodil za uporabo sploh še prelistal nisem. CTC on-of, v uporabi drugo zimo. Notranja enota je zalogovnik, bojler za sanitarno vodo in električna peč - vse v eni škatli. Vključno z ekspanzijsko posodo. "kurilnica" na 0,4 m2. Monterja sem opozoril naj mi špara s prostorom, kot da bi montiral v avtodomu.

Re: toplotna črpalka - alanford - 25.1.2014

majaklr Napisal:Aha no to nama ni bilo jasno. Nikjer nisva zasledila podatka da TČ preklaplja med talnim in SV. Big Grin

Zanima me še za tele inverterske TČ. A to se potem speljejo cevi v prostore ali kako da ti poleti hladi. Ali to gladi samo v tistem prostoru kjer se TČ nahaja?

Hvala

Maja, če je govora o TČ zrak/voda, to so tiste, ki imajo zunaj škatlo z ventilatorjem, je glavni del TČ zunaj hiše v škatli. Segreti plin kompresorja se preko cevi pripelje v notranjost hiše ponavadi v kotlovnico. Tu ta segreti plin v notranji enoti, v toplotnem izmenjevalcu segreje kotlovsko vodo, ki jo potem naprej obtočna črpalka šipa po razvejanem sistemu cevi po hiši do talnega in/ali do radiatorjev in/ali konvektorjev ali v bojler.
V primeru hlajenja je priporočljivo imeti v prostorih, kjer misliš hladiti, konvektorje (kakor je že nekdo zapisal, lahko izgleda kot kakšna notranja enota navadne klime naprave). Investicija v konvektorje je ponavadi dražja. Med drugim vsak rabi električno energijo in odvod kondenza. Ker so to konvektorji, če hočed da so učinkoviti, morajo pihati. Marsikdo pihanje ne mara.

Kar se tiče kamina, ko se izbira moč TČ, se ponavadi izbere tako, kot da kamina nimaš. Kdo ve, do kdaj se ti bo dalo kuriti. Posebno, ko boš pogledala na račun elektrike :wink: .