PodSvojoStreho.net
STČ za SV in poceni TČ za ogrevanje - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: STČ za SV in poceni TČ za ogrevanje (/showthread.php?tid=73489)

Strani: 1 2

STČ za SV in poceni TČ za ogrevanje - Forex - 17.10.2018

Pozdravljeni,

ker nisem zasledil teme za takšno kombinacijo, odpiram novo in sprašujem kakšno je vaše mnenje o njej?

Torej STČ za nekje 1500€ in poceni TČ (npr. takšna kot je v Feryjevi temi), s krmiljenjem in ostalimi deli za nekje 1500€, torej nekje 3000€ za vse skupaj.

S takšno kombinacijo TČ ni obremenjena z ogrevanjem SV (ne dela na 100% zaradi ogrevanja SV, saj za to skrbi STČ) in ogrevanje hiše ni prekinjeno zaradi ogrevanja SV. S tem TČ podaljšamo življenjsko dobo.
Seveda se postavlja vprašanje, če je v ogrevalni sezoni smiselno ogrevati SV s STČ, saj črpamo toploto katero smo predhodno proizvedli... Verjetno ni...

Postavlja se mi vprašanje zakaj bi dal za TČ katera ogreva oboje vsaj še enkrat toliko, torej 6000€ in več?

Hvala za mnenje.

Re: STČ za SV in poceni TČ za ogrevanje - Fantocci - 17.10.2018

Zato, ker TČ po taki ceni kot je tista realno ni dosegljiva, zato je to poseben primer in taka tema nima smisla.
Če bo tista TČ delala dobro in dolgo bomo vsi kupci iz tiste teme srečni, če pa bodo eksplozije, bomo pa v vseh dnevnikih na TV Smile

BTW: za hišo, kamor jo bom vgradil jaz bo ta TČ malo na meji. V hudih razmerah (pod - 10 na primer) ji mislim pomagat tako, da bo SV grel grelec v bojlerju.
Takrat Cop itak toliko pade, da je skoraj vseeno kar se tiče porabe, samo hišo pa bo TČ zmogla.

Re: STČ za SV in poceni TČ za ogrevanje - Popson31 - 17.10.2018

Pa tudi ideja da kupis dve TC je v tem primeru mimo. Sploh ce gre za novo hiso kjer se kurilnica ni izdelana in je potrebno izvest vse na novo. Ce znas vse to sam potem OK, se pogojno splaca, ce pa moras placat montazo in zagon tako za TC in STC, pa si ze blizu 6000€, na katere se lahko dobis subvencijo. Ce ze, potem vzames to TC iz druge teme in je to to.

Re: STČ za SV in poceni TČ za ogrevanje - Forex - 17.10.2018

No, na ebaju je kar nekaj TČ za nekje 1500€, torej povečam ceno moje kombinacije na recimo 3500€.

Montaža je v ceni STČ že všteta, montaža monobloka pa je enostavna, tako cena tudi ni visoka.

Zakaj je mimo? Ne vidim razloga, sem navedel pluse in tudi ceneje je.

Re: STČ za SV in poceni TČ za ogrevanje - simek - 17.10.2018

Gre ceneje tudi! Električni bojler za 200€ in T.Č. za 1500€! :wink:

Če nisi prevelik porabnik san. vode (nimaš banje) je tole po mojem mnenju boljša kombinacija! Moraš bit kar velik porabnik tople vode, da se investicija v STČ sploh splača! (Če pa sem povsem odkrit, vprašanja sploh ne razumem! Saj ti bo ta za 1500€ ogrevala tudi san. vodo, samo dokupiš bojler in tripotni ventil! Pa grelec noter porineš, za res mrzle dni, ko bo T.Č. imela dovolj dela z ogrevanjem!)

P.S. Imam pa STČ in T.Č.! Več pomanjkljivosti, kot dobrih strani tega sistema!
Sem v eni temi opisoval, pa se ne spomnem kje! Confusedhock:

Lahko ogreva tudi SV seveda, samo potem mora delati 365 dni v letu in v ogrevalni sezoni se bolj matra (manjši COP) in prekinja ogrevanje hiše. Z vsem tem se ji življenjska doba verjetno krajša...

Re: STČ za SV in poceni TČ za ogrevanje - simek - 17.10.2018

Saj sem ti povedal, da dogradiš oz. že v osnovi kupiš bojler z el. grelcem!
T.Č. se ne bo nič "matrala" cca 250, ali več dni! Za tisti mesec ali dva (januar, februar, morda marec) pa vodo segreva grelec, pa je! Veliko ceneje, kot kupovanje STČ! (če pa imaš dovolj "močno" T.Č. in po možnosti še talno gretje, se pa T.Č. sploh ne bo matrala!)

Nekaj pa v vsakem primeru mora delati 365 dni na leto, razen če potrebuješ toplo vodo samo pol leta! :wink:

P.S. Vse kar hočem povedat je, da poleg T.Č. kupovat še STČ je popolnoma neekonomična odločitev!
"Druga pesem" je, če bi STČ že imel, pred nakupom T.Č.! Tako kot v mojem primeru!

Razumem. Hvala.

Re: STČ za SV in poceni TČ za ogrevanje - bozgom - 18.10.2018

Forex Napisal:Torej STČ za nekje 1500€ in poceni TČ (npr. takšna kot je v Feryjevi temi), s krmiljenjem in ostalimi deli za nekje 1500€, torej nekje 3000€ za vse skupaj.

Če bi malce pomislil, potem tega ne bi niti objavil. Kupil bi dve TČ, ker te je strah, da bi ogrevalna delovala 365 dni v letu. Misliš, da je TČ za sanitarno vodo kaj drugačna, da te ne rabi biti strah njenega delovanja 365 dni na leto? Ob tem pa obe staneta enako? Ni torej boljše kupiti tri ogrevalne TČ ala Fery in eno krmilje? Pol pa ogrevaš hišo in sanitarno vodo z eno črpalko in krmiljem. Ko ti ta odpove, jo zamenjaš z drugo, krmilje ostane isto. Na lagerju pa imaš za rezervo še tretjo. Obstaja zelo realna verjetnost, da bodo vse tri vzdržale precej dlje kot pa sočano delovanje dveh TČ :mrgreen: :mrgreen:

Re: STČ za SV in poceni TČ za ogrevanje - Forex - 18.10.2018

STČ mi še hladi klet, kar je zame velik plus.

Re: STČ za SV in poceni TČ za ogrevanje - Fery - 18.10.2018

Niti ne, pri nas je brez česarkoli poleti pod 15 stopinj.
To pa najbrž veš, kaj pomeni.

Re: STČ za SV in poceni TČ za ogrevanje - csamo001 - 18.10.2018

Forex Napisal:STČ mi še hladi klet, kar je zame velik plus.

STČ običajno jemljemo tisti, ki imamo "zastarele" kurilnice, kjer primarna ogrevalna naprava ob ogrevanju saniterne vode pomeni ali prevelike izgube poleti (običajno oljni kolti), ali pa preveč dela (kotli na biomaso) oziroma kar oboje. Običajno imamo ob kotlih na biomaso tudi presežek toplote v kurilnici, ki STČ pride zelo prav. Vse to ob ogrevalni TČ odpade.

Kot ti je že Fery namignil pa v primeru dobro izolirane novogradnje temperatura v kleti ne bi smela biti problem. Kvečjemu zna bit pri taki kombinaciji obratno, zlasti pozimi - temperatura lahko pade neslutno nizko.

Ob tem, če se kdo resno loti izračunov izplačljivosti STČ (in z "resno" mislim, da dejansko oceni porabo družine, upošteva specifično toploto vode, potrebno energijo za pripravo planirane količine sanitarne vode, itd., itn.) hitro vidi, da se pri teh cenah namenska sanitarna toplotna črpalka večinoma ne izplača.

Ogrevam na kurilno olje, zato bi to toploto v kurilnici uporabil za gretje sanitarne vode, poleti pa bi hladil pritličje, kjer je 23°C in več. Poraba vode nekje 15m3 na mesec, koliko od tega je tople žal ne vem.
Banjo imamo in trenutno je tople vode premalo...
Sedaj porabim 1200l KO, v ogrevalni sezoni za ogrevanje in SV. Računam, da bi porabil 700-800l KO za ogrevanje, če bi SV grel s STČ.

Re: STČ za SV in poceni TČ za ogrevanje - simek - 18.10.2018

Hlajenje kurilnice je samo posledično, zaradi delovanja STČ! Pozimi je dobrodošla toplota iz kurilnice, poleti pa s tem hladiš samo občasno in ti iz lastnih izkušenj povem, da je premalo! Če kurilnice nimaš v istem nivoju, kot pritličje, pa na hlajenje le tega, popolnoma pozabi, saj hladen zrak noče gor! :wink:

Kje si sedaj našel kotel na KO, če pa si spraševal o kombinaciji T.Č. in STČ?
Najprej se odloči kaj imaš oz. kaj bi imel, potem pa ti lahko povemo kakšno iz prakse!

P.S. Imel do februarja peč na KO in STČ! 8)

TČ v kombinaciji s STČ sem navedel kot eno od možnosti.

No lepo po vrsti.

Obstoječe stanje:
Radiatorsko ogrevanje, nekje 170m2 (pritličje+mansarda), kurilno olje, peč Riello s 100l bojlerjem za SV. Izven ogrevalne sezone grejem SV s 50l električnim bojlerjem. Poraba olja 1200l, pri stalni temperaturi v hiši 22°C in SV 45°C (poleti z električnim bojlerjem 50-55°C).
Imamo tudi banjo in tople vode je premalo (že pozimi (100l) kaj šele poleti, ko gre 50l za med). Da bi vodo grel na višje temperature se mi ne zdi smiselno, saj je s tem več izgub... Kurilnica je v pritličju.
Sedaj imam več opciji:

1. Kupim STČ, poleti z vodenim odvodom zraka skozi steno hladim shrambo, pozimi pa malo znižam temperaturo v kurilnici kjer je sedaj 23°C. Strošek recimo 1500€.

2. Zastonj lahko dobim 4 sončne kolektorje, vse ostalo potrebno naj bi me prišlo tudi okoli 1500€. Nekje pol leta "zastonj "topla voda, drugih 6 mesecev pa SV greje električni grelec. Poleti po nepotrebnem še dodatno grejem kurilnico (pritličje), odvisen od vremena...

3. TČ ala Fery, strošek za vse skupaj zopet okoli 1500€.

4. TČ za 7k in več kot imam ponudbe od monterjev.

Vse bolj mi diši tretja opcija. Smile