![]() |
|
EloBlock Vaillant - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: EloBlock Vaillant (/showthread.php?tid=71280) |
EloBlock Vaillant - guslovd - 19.1.2018 Živjo, gre se za novogradnjo, 120m2 površine ogrevanja, 15cm izolacija zunaj in 30 cm v mansardi. Ogrevanje nizkotemperaturno talno. Ker imamo omejen proračun za vselitev smo se za začetek odločili za to peč od Vaillanta. Bomo videli kako se bo obneslo. Naj omenim, da imamo v dnevni kamin in pa razpih v vse sobe tudi v mansardi. Rabim najboljšo opcijo, zrevn še ogrevanje sanitarne vode. Opcija 1: eloBlock + zalogovnik za ogrevanje + ločena TČ za sanitarno vodo Opcija 2: eloBlock brez zalogovnika + ločena TČ za sanitarno vodo Opcija 1: eloBlock + zalogovnik za ogrevanje in sanitarno vodo Hvala Re: EloBlock Vaillant - Energetik81 - 19.1.2018 Nobena od teh, Eloblock direktno na talno. Zraven pa prišraufaj 80-100L Tiki bojler za SV. STČ je ob taki situaciji totalni nesmisel. Razen če misliš že vnaprej in nabaviš 300L bojler z veliko kačo, kamor boš nekoč priklopil ogrevalno TČ. Re: EloBlock Vaillant - guslovd - 19.1.2018 Navadni bojler mi bo pokuril elektrike in elektrike, to sigurno odpade. Ker sta 2 odrasla in 3 otroci bo šlo kar nekaj vode. TČ za sanitarno se pa že dobro dobi za 1500 Evrov. Naj odgovarjajo tisti, ki so imeli izkušnje z eloBlockom. Proračun za ogrevanje in sanitarno vodo in je nekje 3000 Evrov. Re: EloBlock Vaillant - bk9105 - 19.1.2018 Sam imam eloblock priklopljen direkt na talno. Glede na začetno investicijo je zadeva fenomenalna, se pa zavedam, da bi za dolgoročno uporabo moral imeti varčnejšo hišo. Čeprav mi uspeva za nekaj manj kot 100 eur/mesec hišo držati na 19stC. V hiši se še ne živi smo pa vsak dan nekaj ur v njej, ocenjujem pa, da bi za recimo 200eur/mesec imel v hiši z lahkoto tudi 22stC. Za ogrevanje sanitarne vode sem nabavil STČ, predvsem zato, ker bo v kotlovnico prišla še peč na pelete in bo med kurilno sezono grela tudi sanitarno vodo. Poleti pa se bo hladil prostor zraven kotlovnice. Re: EloBlock Vaillant - csamo001 - 19.1.2018 guslovd Napisal:Navadni bojler mi bo pokuril elektrike in elektrike, to sigurno odpade. Ker sta 2 odrasla in 3 otroci bo šlo kar nekaj vode. TČ za sanitarno se pa že dobro dobi za 1500 Evrov. Kaj boš pa s sanitarno toplotno črpalko, ko nabaviš ogrevalno TČ? Predvidevam, da bo TČ za ogrevanje na vrsti čez kakšno leto ali dve. Takrat STČ ne bo več potreboval. Izkoristki STČ niso ravno ne vem kako bleščeči, sploh če upoštevaš, da bo toploto jemala iz bajte (razen, če boš imel split sistem STČ, kar pa dvomim). In ni teorija, da se ti investicija v STČ pokrije v tako kratkem času, kot jo boš imel v hiši. Se strinjam z Energetikom. Re: EloBlock Vaillant - pentax - 19.1.2018 Guslovd, preberi si temo ki je že od Eloblocka [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?f=7&t=15511[/url]. Tam notri smo jaz in tudi nekateri ostali pisali dejanske porabe. Imel sem tako kot ti je napisal Energetik81, eloblock direkt v talno in poleg el. bojler za SV. izolacija hiše podobna tvoji, ogreval hišo tako eno celo sezono. Re: EloBlock Vaillant - Energetik81 - 19.1.2018 guslovd Napisal:Navadni bojler mi bo pokuril elektrike in elektrike, to sigurno odpade. Ker sta 2 odrasla in 3 otroci bo šlo kar nekaj vode. TČ za sanitarno se pa že dobro dobi za 1500 Evrov.STČ ti bo skoraj pol leta kurila povsem enako elektrike kot el. bojler. Od kje misliš da bo črpala toploto v izolirani bajti? Iz Eloblocka, jasno. Razen če misliš nabaviti split STČ, ki dela vsaj do -10° zunanje. Re: EloBlock Vaillant - pentax - 19.1.2018 + 1300€ razlika med nabavno vrednostjo STČ ali el. bojlerja se bo vračala dooooolgo dobo. Re: EloBlock Vaillant - Popson31 - 19.1.2018 Ali pa poisci na forumu od uporabnika Fery sistem, brez eloblocka, samo bojler (300l)z dvema 2kw grelcem enega spodaj enega na sredini pa priklopi direkt na talno pa si resil ogrevanje in sanitrano vodo..lahko pa se na streho poknes kaki kolektor za pomoc pri ogrevanju vode..najcenejse za cas dokler ne nabavis toplotne crpalke.. Re: EloBlock Vaillant - biggie - 19.1.2018 bi samo delil našo izkušnjo ko smo začasno ogrevali z eloblokom talno gretje (po predlogu strojnika za pripravo estrihov pred parketom) v novogradnji. le-ta še ni imela fasade, zunanja temperatura med 0-10stopinj, veliko so se odpirala vrata / okna ker smo imeli dela v notranjosti 2h mesecih smo skurili za 1.500 eur elektrike. bi rekel, da bo katerakoli druga rešitev bolj cost/effective tudi v spodobno izolirani hiši. eloblok samo če imate lastno elektrarno in pa črni priklop na soseda. Re: EloBlock Vaillant - Popson31 - 19.1.2018 biggie Napisal:bi samo delil našo izkušnjo ko smo začasno ogrevali z eloblokom talno gretje (po predlogu strojnika za pripravo estrihov pred parketom) v novogradnji. le-ta še ni imela fasade, zunanja temperatura med 0-10stopinj, veliko so se odpirala vrata / okna ker smo imeli dela v notranjosti Ce bi bila fasada z izolacijo oz hisa dokoncana in pripravljena za vselitev in se vrata in okna nebi ves cas odpirala bi bila poraba temu primerna, sploh ko se estrih in ves beton v bajti dobro pregreje se da prit s porabo cca 150 - 200€ na mesec, pri notranji temperaturi 21-22 stopinj..Pec pac dela ponoci ko je strom cenejsi estrih akumulira toploto in jo cez dan oddaja v hiso pec je pa takrat izklopljena..en dober termostat ki je sposoben se “ucit” in bo pec delala ponoci da bo toplo podnevi..Mora pa bit hisa res dobro oblecena pri nekem povprecju ali manj bo poraba vseeno visoka.. Re: EloBlock Vaillant - bozgom - 19.1.2018 @popson31 in zakaj vsi lastniki TČ namesto da ogrevajo 24/7 potem ne bi ogrevali po tvojem receptu pa bi prišli skozi s 50...70€ mesečno? Re: EloBlock Vaillant - csamo001 - 19.1.2018 Morda zato, ker je zaradi slabših razmer izkoristek TČ ponoči lahko (precej slabši)? Plus, da ne razglabljam, da TČ precej manj ustreza, da mora premagovat večje dvižne vode. Pri direktnem ogrevanju na štrom tega pač ni: 1kWh in je 1 kWh out. Talno je pa zalogovnik. Je Čojko na to temo magistriral. Re: EloBlock Vaillant - Popson31 - 19.1.2018 Nevem, to mi pa ti odgovori..Nacin ki sem ga opisal ni izmisljen ga kar nekaj ljudi prakticira tudi nekaj uporabnikov forum. Eloblocka in TC pa sploh ne mores primerjat je enostavno neprimerljivo. Je pa eloblock definitivno super zadeva za nekoga ki mu finance trenutno ne dopuscajo drazje alternative super zadeva sploh ob nacinu uporabe kot sem ga opisal ampak pod pogojem da je hisa dobro izolirana. Pri neizolirani hisi bo poraba pac vecja pa velja tudi za TC. Je marsikdo vzel to pec samo za sezono ali dve pa jo ima se danes ker se mu nakup TC sploh ne splaca. Sem tudi sam racunal in bi se z eloblockom ogreval cca 5 let za znesek ki bi ga dal v startu za TC..Vsak pa naj presodi sam kaj se mu najbolj splaca quote="bozgom"]@popson31 in zakaj vsi lastniki TČ namesto da ogrevajo 24/7 potem ne bi ogrevali po tvojem receptu pa bi prišli skozi s 50...70€ mesečno?[/quote] Re: EloBlock Vaillant - Popson31 - 19.1.2018 csamo001 Napisal:Morda zato, ker je zaradi slabših razmer izkoristek TČ ponoči lahko (precej slabši)? Plus, da ne razglabljam, da TČ precej manj ustreza, da mora premagovat večje dvižne vode. Pri direktnem ogrevanju na štrom tega pač ni: 1kWh in je 1 kWh out. Talno je pa zalogovnik. Je Čojko na to temo magistriral. Si odgovoril namesto mene hvala.. nimam TC mu nebi znal niti odgovorit. Pa vprasanje ce jo bom sploh nabavo ker glede na izolacijo bajte in zacetni vlozek se mi ne splaca pa kakorkoli obracam in racunam..
|