PodSvojoStreho.net
Nova peč za ogrevanje - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Nova peč za ogrevanje (/showthread.php?tid=66704)

Strani: 1 2

Nova peč za ogrevanje - dito4 - 7.9.2016

Pozdravljeni,

zanima me, ce bi mi znali svetovati, katero pec naj izberem, saj mi je moja sedanja (viadrus u22) pocila pri clenu in pusca voda. Sedaj, gledam peči, ampak jih je toliko na tržišču da ne vem kaj izbrati, oz katera bi bila najboljsa varjanta. Preposlal sem veliko ponudb, in cene se gibajo od 8.000 pa tja do vrtoglavih 15.000. Ker je bila prejsna stara, sem se odlocil da bi malo posodobil kurilnico, z bolj mocno pecjo ( v hisi so se naredili novi zgornji prostori, ki jih do lani ni bilo), potem zraven bi dal tudi zalogovnik 1000l, in razmisljam mogoce ce bi dodal kot kurivo tudi posebaj lonec na pelete(sekance), in ja zanima me ce ima kdo tako varjanto in kako se obnese. vkljucil bi tudi toplotno crpalko, in mogoce kasneje v roku enega leta ali dva tudi solarno(bi pustil priklope). Zanima me ce bi mi kdo ki je bil v podobni situaciji, ali se spozna na zadeve, svetoval, z najboljso resitvijo, ki bi bila tudi mogoce ugodna. Ce poznate kaksne peci ki naj bi se jih izogibal, oz za katere bi vedeli oz poznali da so uredu.

najlepsa hvala, za vas trud in pomoc
(zima se bliza, moram nekaj hitro ukreniti)

Re: Nova peč za ogrevanje - bomber111 - 7.9.2016

15.000 vložit v kurilnico je za moje pojme precej toooo much ne glede kakšno peč dobiš za ta dnar.

Re: Nova peč za ogrevanje - azuprej - 7.9.2016

Najprej se moraš odločiti za koliko denarja bi postavil novo kotlovnico.
Če boš gledal tak rang kot Viadrus imaš neomejeno različnih kotlov od 800 pa do 2000 eur. Če boš gledal višji rang vrhunskih kotlov z novimi tehnologijami (starimi 10let) so cene 5-8000 eur. Pri nekaj top-class kotlih na polena 20-30 kW in sanitarno TČ 300L si z investicijo med 13 in 15000 eur, potem pa se odločaš ali boš investiral 8, ali 10 ali 13.

Seveda razlike kaj ti prinaša 8-kratna razlika v ceni preveri sam, definitivno so razlike v udobju in rokovanju. Vrhunski kotel boš zakuril 1-krat dnevno, ali pa samo dolagal v prehodnem obdobju, pri Viadrusu boš stal zraven in metal drva notri, kot do sedaj.

Povej malo bolj podrobneje kam ciljaš, pa se nato primerja.
Še glede zalogovnika - izkoristi seveda tudi eko sklad, pri tem moraš gledati kolikšno kurišče ima kotel, če se ne motim je še vedno pogoj pri večjih količinah kurišča najmanj 1.600 L.

Lp

Re: Nova peč za ogrevanje - Energetik81 - 8.9.2016

Pri takih cenah za kurilnice na drva moraš imeti prav fetiš na kurjenje. Peč, zalogovnik STČ pa še kolektorji??
Zakaj ne vržeš ven cele kurilnice in nabaviš samo ogrevalne TČ, ki naredi vse zgoraj omenjeno? Za isto ali nižjo ceno.

Re: Nova peč za ogrevanje - azuprej - 8.9.2016

Vsakič enak odgovor na tem forumu, ko kdo sprašuje o kotlih na drva, peletih, itd. Odgovor je jasen - nabavi TČ!

Človek sprašuje konkretno o priporočilih za kotla na drva, ni potrebe po smetenju v vsaki temi o TČ.

Re: Nova peč za ogrevanje - sijared - 8.9.2016

azuprej Napisal:Vsakič enak odgovor na tem forumu, ko kdo sprašuje o kotlih na drva, peletih, itd. Odgovor je jasen - nabavi TČ!

Človek sprašuje konkretno o priporočilih za kotla na drva, ni potrebe po smetenju v vsaki temi o TČ.
Kar drži, drži!

Re: Nova peč za ogrevanje - vitel - 8.9.2016

Energetik81 Napisal:Pri takih cenah za kurilnice na drva moraš imeti prav fetiš na kurjenje. Peč, zalogovnik STČ pa še kolektorji??
Zakaj ne vržeš ven cele kurilnice in nabaviš samo ogrevalne TČ, ki naredi vse zgoraj omenjeno? Za isto ali nižjo ceno.

Večina, ki nas ni za TČ imamo zelo dobre razloge za to. Sicer se strinjam, da je dat 15 k za ogrvanje na drva precej preveč, dati magari samo pol toliko za prehod na TČ pa je tudi precej preveč in nesmiselno.

Re: Nova peč za ogrevanje - Homer - 8.9.2016

To je pač odvisno od življenjske filozofije....
Dati 15k za kurjenje na drva je veliko in je najbrž smiselno le če imaš svoja drva ("zastonj"). Pa še v tem primeru najbrž ni na prvem mestu ekonomija, ampak udobje, ki jo taka peč prinaša (eno nalaganje na dan in podobno), ali pa veselje do kurjenja ......

Re: Nova peč za ogrevanje - Hanzi - 8.9.2016

Ce nimas poleti neke hude porabe tople vode (bazen, susilnica, 10 ljudi v hiši... ) se mi zdijo kolektorji malo razmetavanje denarja in dodatno pregrevanje hise poleti. Enkrat tedensko zakuris peč (petek ali sobota, ker je preko vikenda najbrz vecja poraba tople vode) in gotovo. Jaz jih sicer imam, ampak imam tudi vse tri zgoraj nastete razloge. Sicer pa sem mnenja da je en kolektor za dve osebi polna kapa preko poletja.

Re: Nova peč za ogrevanje - Hanzi - 8.9.2016

Da naredim malo reklame

Za manj kot 5 jurjev dobite kotel (na seznamu ekoskalda, ne poznam pa njegovih karakteristik), zalogovnik, pa se nekaj malenkosti za povezavo. Rabite se monterja ki vam bo potegnil med temi proizvodi cevi in imate kurilnico za dobrih pet jurjev (ko dobite subvencijo sklada nazaj)
<!-- m --><a class="postlink" href="http://m.bolha.com/gradnja/ogrevanje-in-klimatizacija/centralno-ogrevanje/kotli-gorilniki-in-oprema/komplet-kurilnica-uplinjevalni-kotel-na-drva-zalogovnik-1306691670.html">http://m.bolha.com/gradnja/ogrevanje-in ... 91670.html</a><!-- m -->

Tudi koja kurilnica je bila manj kot pet jurjev. Je pa res da smo se takrat se s slovaki hecal.

Re: Nova peč za ogrevanje - aleš.h - 9.9.2016

Še vedno pa vsi pozabite, da je treba za subvencijo najprej preverit ali vaše območje sploh izpolnjuje pogoje za subvencijo. En takih, na katerem pade največ vlaganj, je dostop do priklopa za ogrevanje: infrastruktura za plin, toplovod itn.

Vkolikor je ta opcija mogoča, avtomatsko padete iz subvencije.

Prav tako nekatera območja prepovedujejo določene kurilne naprave. Tudi tam ni mogoče uveljavljati subvencije.

Ker se mi zdi včasih, da nekateri pišete kot bi pri teh subvencijah šlo za brezplačne darilne bone, ki jih dobi vsak, ki ima pet minut časa. Pa sploh ni tako. Povsem nasprotno.

Re: Nova peč za ogrevanje - azuprej - 9.9.2016

aleš.h Napisal:[Ker se mi zdi včasih, da nekateri pišete kot bi pri teh subvencijah šlo za brezplačne darilne bone, ki jih dobi vsak, ki ima pet minut časa. Pa sploh ni tako. Povsem nasprotno.
Kdor zadostuje pogojem EKO sklada, dobi subvencijo. Zato pa se preveri ali zadostuje tvoja lokacija in tvoj kotel vsem pogojem, če si v mestu in imaš zemeljski plin, ali samo v središču mesta, seveda neboš zadostoval za pridobitev nepovratne spodbude (subvencije), ker tako in tako sploh nesmeš postavit kotla na drva ali pelete. Tak način imajo že po veliko občinah. Plinarji te v naslednjem dnevu tožijo.

Če izpolnjuješ pogojem izpolniš vlogo in jo oddaš, potem pa če greš v investicijo ali pa ne. Najprej odgovorijo ali je vloga sprejeta, po koncu naložbe, ko jim oddaš še zadnjo vlogo pa tudi mine še nekaj mesecev, da spustijo denar naprej.
Do takrat, ko jih ne zmanjka je še vsak dobil. Ko se porabijo sredstva jih ni več. Lani se prvo leto niso porabila v celoti in so se prenesla v letošnje leto. Na voljo so še vedno.

Re: Nova peč za ogrevanje - aleš.h - 9.9.2016

Že, že, samo čisto vsak, ki vpraša za neko novo peč, TČ, kolektorje itn. pa res ne izpolnjuje pogojev, prikazano pri raznih predlogih je pa vedno "dobiš še 2000€ subvencije, pa si na konju!".

Re: Nova peč za ogrevanje - bomber111 - 9.9.2016

Glede na to da se ditu hitro bliža zima in mora nekaj ukrenit, bi lahko bil toliko in bi se še oglasil kaj v tej temi.
Ko smo mi začeli z gradnjo sem še bil trdno prepričan da bom za ogrevanje vgradil kotel drva/peleti. Tekom gradnje so me prepričali v toplotno črpalko in sem jim hvaležen da so me.
Imeti striktne argumente proti nečemu, ker nečesa ne poznaš in drago investirati v nekaj znanega je pač odločitev vsakega. Dejstvo pa je da tako cenovno (nabavno in tekočimi stroški) kot glede udobja ga mislim da trenutno ni čez TČ.
Moj nasvet bi bil da tisti ki ste tako proti TČ, vsaj pustite kakšnemu strokovnjaku da vam malo obrazloži stvari.

PS: nekoč je bil moj oče tak, da je dobil alergijo, ko si mu omenil, da si grejemo gornji štuk z klimo, sedaj po toliko in toliko letih počasi ampak zelo počasi sprejema klimo, kot nekaj kar troši manj od kurilca.

Re: Nova peč za ogrevanje - sijared - 10.9.2016

No, vsak ima svoje mnenje. Naprimer pri nas imamo v prehodnem obdobju vseeno raje radiatorje kot klimo in posledično pihanje, neenakomero razporejeno toploto ipd.. Tako kot so nekateri proti vremenski regulaciji, jo mi imamo. Je pa zares na temo toplotnih črpalk na forumu preveč "pametnega" vsiljevanja le-te. Zopet le moje mnenje.