![]() |
|
toplotna crpalka za nizkotemperaturno ogrevanje stanovanjske - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: toplotna crpalka za nizkotemperaturno ogrevanje stanovanjske (/showthread.php?tid=641) |
toplotna crpalka za nizkotemperaturno ogrevanje stanovanjske - ericks - 26.10.2005 ....hise. uporabljal bi vodo, ki jo je baje na tem terenu veliko. pred 20 leti je bil na parceli tudi vodnjak, ki pa se je ob gradnji zasul. sedaj, pa bi ga na novo ozivel in uporabljal za ogrevanje. zanima pa me ali rabim samo eno vrtino ali dve? ali lahko ohlajeno vodo spuscam kar v meteorni kanal ali ne? kako je z legalizacijo le tega? baje so stroski za legalizacijo veliki, nihce pa ne ve kaksni? hvala za odgovore. p.s. podjetju knut sem ze poslal informativna vprasanja, pa ni odgovora. pa baje je najdrazji? je to res? - borovničan - 27.10.2005 <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.termotehnika.com/ogrevalna_toplotna_crpalka.php">http://www.termotehnika.com/ogrevalna_t ... rpalka.php</a><!-- m --> <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.tehnohlad.si/">http://www.tehnohlad.si/</a><!-- m --> poglej na te linke in boš zvedel skoraj vse…. Pa poznaš kako je z talno vodo na tvoji lokaciji….. količine, dolgoročni nivo, čistoča, temperatura, beseda veliko-je zelo relativna…… Na počez, brez resnih hidroloških podatkov so vse izjave in odgovori smešni saj mora pač sistem delovati več let ne- pa če bo pa bo….. Premisli z tem se ni za igrati, voda je ali pa ne, enkrat je podtalnica na 2,5 m drugič na 5 m…….enkrat je vsa kalna, da rabiš filtre,…….. Če resne »vode » ni pozabi!!! na ta sistem, ker je predra, oz. neuporaben za gretje hiše, računaj tako na počez vsaj 3milj. z TČ , pa potrebuješ še vsaj 500 do 1000W črpalko, ki ti bo prečrpavala vodo, tudi ta je strošek in porabnik !!!! Praksa je pokazala, da so sistemi uporabni le tam kjer je resena voda - pretok, potok, jezero,….. Vodnjak pa je bolj za tistih nekaj 100 l ali pa tudi ne vode dnevno za zalivat….. Ti pa rabiš »prečrpat« več 10 m3 na dan - pozimi – da dobiš želene kalorije…… lp - Anonymous - 27.10.2005 TČ rabi ca. 100L na minuto, kadar laufa. to je res riskantno, če ugotoviš, da imaš premalo vode. pa še grelno število ti močno pade, saj rabiš dokaj močno črpalko za pumpanje vode (ca. 700W gre samo za to). - ericks - 2.11.2005 borovničan Napisal:http://www.termotehnika.com/ogrevalna_toplotna_crpalka.php kdo bi vedel tocno, kako je z nivoji podtalnice na ljubljanskem obmocju? kaksen zavod za vodovarstvo? - borovničan - 3.11.2005 popolnoma odvisno od mikrolokacije, vsake izjave na počez so milo rečeno smešne.... hidrologi... a $$$$$$$$$$$ - sajure - 1.2.2006 borovničan Napisal:http://www.termotehnika.com/ogrevalna_toplotna_crpalka.php Pogledaš lahko tudi na <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.tsk.si">www.tsk.si</a><!-- w --> ali jim pišeš mail na <!-- e --><a href="mailto:info@termoshop.si">info@termoshop.si</a><!-- e --> za predračun ali informacije!! - vincent - 1.2.2006 višino podtalnice boš zvedel tudi na vodovod - kanalizacija, če so seveda kdaj v vašem koncu delali poskusna vrtanja. pa še potem - ko t so ti rekli - močno zavisi sama mirkolokacija - lahko je 100m stran podtalnice dovolj, tip a si npr. naneki skali pa ni opcije da prideš do vrtine. za te štose (če imaš denar) enostavnonarediš vrtino - potem pa vidiš kje (globina) naletiš na podtalnico ter kakšen pretok boš imel. Vsekakor pa je predpogoj da se poznaimaš ali ja na vaše področju podtalnica na nivoji, ki se ga bi blo smotrno izkoriščati. če imaš dobro izlirano hišo se raje pozanimaj za opcijo TČ zrak/voda - je začetna inevsticija vsaj pol manjša...res pa je da boš potreboval (v špicah) še dodatne vir...seveda zavisi od izolacije hiše. LP P.S: ne vem pa, kam je izgina tema na temo TČ, ki smo jo pošteno obdelali par tednov nazaj???...ker tam se mi zdi da se je dalo precej razbrati (oz zagovornikov in nasprotnikov) kaj se ponuja in kake so opcije vgradnje in izvedbe TČ - junior - 1.2.2006 hm..tudi jaz pogresam tisto debato o TC, saj prav vceraj mi je znanec nekako posredoval razlago, da dandanes hranilnike toplote (HT) odsvetujejo in baje da je najboljsa kombinacija navadni kotel+TC za ogrevanje sanitarne vode. V mojem primeru nizkotemperaturno ogrevanje ne pride v postev,oziroma bi prislo le delno, saj imam namen ogrevati samo del hise s talnim (cirka 30%), drugo pa z navadnimi, visokotemperaturnimi radiatorji. Tako bo zadevo potrebno urediti z visoko temperaturo in dvema ogrevalnima kroga (1 za radiatorje, 1 z mesalnim ventilom za talno). Tudi glede TC, edina resitev bi bila opcija zrak/voda, saj teren ni najbolj primeren in nimam podtalnih virov. Ali se lahko uporablja TC tudi za visokotemperaturno ogrevanje? In ce ni mogoce, bi lahko resil zadevo z vecjim dimenzioniranjem radiatorjev(za koliko %?)in posledicnim uporabljanjem nizjetemperaturnega ogrevanja? Tako,do vceraj sem bil skoraj preprican v izbiro sistema na biomaso-pelete(max 25kw)+HT +bojler za sanitarno vodo..(pa vse akrobacije za planiranje zalogovnika in postavljanja prostoru..)zdaj pa, po neprespani noci :roll: bi rad razcistil zadevo glede smotrnosti HT-ja (saj je se kar velika investicija..) in moznih prikljucitev TC ... Rad bi razumel, kako se brez HT-ja lahko prepreci prepogost zagon kotla predvsem v prehodnih obdobjih (in posledicno vecjo uporabo in neoptimalno delovanje). jasno mi je, da bi poleti kotel miroval, saj bi samo TC ogrevala bojler s sanitarno vodo... madona, ti dvomi :evil: ... hvala za solidarnost! - vincent - 1.2.2006 junior - tudi jaz imam v prihodnosti namen ogrevati vodo s TČ ki pa bo krožila po radiatorjih - torej režim nekje okrog 40°C oz. manj ..kar pomeni precej manjo moč raditoraja. Pa vendar je treba upoštevti da sedaj je dimenzionirano na 70 stopinj oz. 80, pa nikoli nimamo take temperature (nekje 60 stopinj) pa še hiša je popolnoma brez ozilacije - namen pa imam dati 15 cm, ter seveda menjati okna...kar bo pomenilo tudi (verjetno) 3 x manjše izgube, torej mora tudi sistem s 35 stopinsjkih režimom v radiatorjih zadostovati. Tako ali tako bo treba pri obnovi menjati tudi radiatorje - pa takrat preventivno vzameš malo večje (predimenzionirane) tako ali tako potem 'krmiliš' vsako sobo s termostatskimi ventili. Torej je tudi ogrevanje z radiatorji možno. Le že v štartu je treba računati da namesto 1,5 kW moči radiatorja dobiš na koncu pri 35oC (ne vem) 350 W. TČ drugače lahko segreje vodo na višje temperaturo vendar ji zaradi tega izkoristek močno pade. Torej je idelana temperatura med 30 in 40° C. Sicer ni mi še popolonma jasno kako se z TČ rešuje varianto - višja temp. sanitarne vode, ter nižja za ogrevanje (bojda obstojajo že taki kotli ki vzdržujejo različne temp. nivoje, kakor tudi TČ zrak/voda, ki dobijo višjo temperaturo (60 stopinj) pri samem delovanju (neke vrste sekundarni krog). bo treba dobiti informacije še kaj s tega podorčja. LP - skery - 1.2.2006 TČ daje malo energije okoli 8-15kW kar pomeni da mora biti hiša zelo dobro izolirana. Če pa je hiša zelo dobro izolirana in so izgube majhne potem se mi ne zdi pametno dati velike zneske za TČ ampak je boljše imeti kondenzacijski plinski kotel. Cene TČ z avtomatiko so zelo visoke in račun se ne izzide. ekonomika - lesar2 - 1.2.2006 Mah...tole z ekonomiko sem slišal že kar nekaj variant... Izhodišča: Kondenazcijski plinski kotel + inštalacija plina = 600.000 sit (imam ponudbo izvajalca) Toplotna črpalka + dodatek za gretje vode + hranilnik + dodatek za gretje ob nizkih temp. = 1.600.000 (po ceniku z montažo in ddv: TČ zrak - voda) Za plin bi bil letni strošek: 380.000 sit za toplotno črpalko pa 200.000 sit (za 135 m 2 stanovanja - povprečno izoliranega). Če te vrednosti ustrezno diskontiraš dobiš v 8 letih povrnjeno investicijo (brez sofinanciranja države). Tudi če upoštevaš 12% donos, ki bi ga v 10letih lahko dosegel v nekem povprečnem (morda tudi nadpovprečnem) skladu, še vedno ne dosežeš enakega prihranka po 8 letih! Riziko pri donosu sklada ostaja verjento vseeno večji, kot riziko da se bo el. energija hitreje dražila kot plin! - skery - 2.2.2006 Toplotne črpalke dajejo relativno male moči, zato mora biti stanovanje-hiša zelo dobro oz. vrhunsko izolirana, ker imajo nizko ogrevalno moč recimo TČ zrak/voda tam od 5,4 do 14kW. Tvoja cena toplotne črpalke komplet z avtomatiko mi je nizka oz. nerealna. Preveri če je vključeno vse kar je potrebno. Elektrika pri nas je zaenkrat zelo poceni in prihodnost bo drugačna.Zihr. Pri TČ se rabi še en sistem ogrevanja ker TČ ne zagotavlja toplote pri zelo nizkih temperaturah. In potem sta to dva sistema. Vzdrževanje, možnost okvar....... Koliko je življenska doba TČ? TČ uporabljajo eno tretjino elektrike da dobimo ogrevalno moč. Elektriko pa dobimo iz jedrske kjer je izkoristek nizek, tako da razne reklame: Toplota iz narave ne držijo. Drugač pa nimam nč proti TČ. - vincent - 2.2.2006 lesar...od katerega proizvajalca imaš predarčun za TČ? pa o kaki moči TČ je govora, ter velikosti kotla... cena 1.6 MIO napran plinifikaciji, te rpirmerjavi stroškov se mi zdi precej ugodna, amortizacija 8 let pa zelo sprejemljiva. Res je, treba je vedeti da bo šla cena el. energije gor, definitivno pa tudi ostali viri energije ne bodoa stali na mestu, tako da razlike bodo vedno. - andro - 2.2.2006 Ali ima morda kdo informacije o temu, kolikšne so cene električne energije po ostalih evropskih državah? Pri nas namreč cene el. energije namenoma tiščijo navzdol, zaradi vključevanja Slovenije v denarno unijo. Potem pa se bomo po vsej verjetnosti približali evropski ravni cen el. energije. Cene ostalih energentov pa bodo tudi višje, saj dobro vemo da dobivamo plin in nafto iz nestabilnih držav, pa še zaloge so končne. - centri - 2.2.2006 lesar od kje ti pa informacija 380kSIT za ogrevanje na plin???...če pol leta na ful ogrevaš je to več kot 60000kSIT...niti pod razno ne pokuriš toliko plina...vem iz lastnih izkušenj |