![]() |
|
Ali bi z vremensko regulacijo kaj pridobil - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Ali bi z vremensko regulacijo kaj pridobil (/showthread.php?tid=63364) Strani:
1
2
|
Ali bi z vremensko regulacijo kaj pridobil - Jure5873 - 16.10.2015 Živjo. Imam staro kombinirano peč na katero sem nataknil CM peletni gorilec, ki deluje od začetka do konca sezone, nato ga ugasnem. Obtočna črpalka mi deluje na 1 skoraj non stop. Na vseh radiatorjih imam elektronske termostatske glave, mešalni ventil pa sedaj jeseni na 3,5 ko je zima pa na 5. Ob ekstremnem mrazu nastavim na 7 od 10 možnih.(to je bilo do sedaj samo 2×) Mešalni ventil obračam ročno (motor sicer že imam). Ali mislite, da bi z vremensko regulacijo dvižnega voda kaj profitiral (porabil manj pelet) glede na to da temperaturo v prostorih krmilim s termostatskimi glavami? Sicer imam sobni termostat Seltron st2rdr, ki ga imam samo za stikalno uro za črpalko in pa motorni pogon , ki je odmontiran. Ali je v praksi tudi možno reguliranje temperature kotla z vremensko regulacijo ali to sploh ni praksa. Mojega kotla se ne da, ker je kombiniran star ferotherm. Ampak tako splošno me zanima, če je to na kakšnih pečeh možno? LP Jure Re: Ali bi z vremensko regulacijo kaj pridobil - aleks - 16.10.2015 pridobil bi gotovo na udobju, torej, ne bi ti bilo potrebno prestavljati ventila na dvižnem vodu, ko bi enkrat določil primerno krivuljo. da bi porabilo kaj manj - tu bi jaz podvomil glede na tvoje navedbe, da črpalka vrti skoraj neprekinjeno. vremenske regulacije imajo gotovo funkcijo varovanja kotla pred kondenzom, seltron wdc zna krmiliti tudi kotel na tekoče gorivo, tudi z dvostopenjskim gorilnikom. kako bi pa to vplivalo na peletni kotel, ne vem. vedo pa gotovo na seltron-u in jih lahko po telefonu ali epošti malo pobaraš. Re: Ali bi z vremensko regulacijo kaj pridobil - jani65 - 16.10.2015 Če vgradiš vrem. regulacijo mora biti zvezna oziroma trotočkovna. Sam že desetletje oporabljam takšno regulacijo. Pri takšni regulaciji odpade toplo mrzlo ,podobno je tempomatu. Uporabljam MR-TR plus. Priporočamo nakup regulacije. Re: Ali bi z vremensko regulacijo kaj pridobil - javr - 16.10.2015 ali je regulacija vremensko vodena, ali pa s termostatskimi glavami. Oboje nima smisla in se v praksi niti ne obnese, ker npr. termostatska glava zahteva več, pa vremensko vodeni del ne da, ali pa obratno. Na mešalni ventil pa priklopi regulacijo, ki ne bo iz peči spustila tople vode dokler povratek v peč ne bo najmanj 55°C ali kolikor pač predpisuje proizvajalec peči. Po mojih izkušnjah je MR-TR prepočasen. Re: Ali bi z vremensko regulacijo kaj pridobil - Samojed - 16.10.2015 Po zdravi pameti bi rekel, da ne glede na stanje v kotlovnici in ne glede na vse, bo vsak radiator grel točno toliko na kolikor je nastavljena termostatsla glava. In tu se ne strinjam, da se bo povečal komfort, prihranek pa samo pogojno, pa tudi če se bo, ne bo jako velik. Velikost prihranka bo zgolj razlika v izgubah kotla v kotlovnici, če bo ta ugasnil pri npr 50 stopinjah namesto 70 stopinjah, pa še to je težko določiti (topla kurilnica ni samo izguba, ker lahko ogreva sosednje prostore). In če termostatske glave zaprejo, nobena regulacija ne more biti bolj točna. Moje mneje pač, ker imam oboje in vidim kaj se dogaja
Re: Ali bi z vremensko regulacijo kaj pridobil - jani65 - 16.10.2015 Termostat regulacije se montira navadno v prostorih kje se čez dan zadržujemo. Če sta dnevna soba,kuhinja ,jedilnica povezani prostori ,kar je v teh časih običajno,je tako najbolje. V te prostore se ne vgradijo ter.ventili,vgradijo se v prostore ki so ločeni z vrati.Če sta dve etaži je dobro če sta dve veji in se regulacija vgradi v vsako etažo,če pa to ni mogoče se vgradijo v eni etaži term.ventili. Običajno se vgradijo v drugi etaži. Kako je to mišljeno ,da je MR-TR plus počasen? Saj pri meni je zelo dejaven. Re: Ali bi z vremensko regulacijo kaj pridobil - Homer - 16.10.2015 Vremenska regulacija lahko zaradi bolj natančne regulacije nekaj prihrani, komfort pa je vedno boljši kot s termostatskimi glavami. Razlog je v tem, da vremenska regulacija "predvideva" potrebno temperaturo dvižnega voda radiatorjev, sobno tipalo pa samo še dodatno popravi to predvideno temperaturo. V nasprotju s tem, pa termostatske glave začnejo zapirati ventile, ko je sobna temperatura dosežena. Torej so nihanja večja. Seveda pa bo to tako le ob pravilno nastavljeni regulaciji in brez konfliktov regulacije termostatskih glav. Re: Ali bi z vremensko regulacijo kaj pridobil - javr - 16.10.2015 Citat:Povratek kotla pa lahko varuješ na mnogo različnih načinov, ki jih ne bom našteval. Re: Ali bi z vremensko regulacijo kaj pridobil - Fery - 16.10.2015 Homer Napisal:V nasprotju s tem, pa termostatske glave začnejo zapirati ventile, ko je sobna temperatura dosežena.No ja! Termostatska glava ni digitalna, on/off zadeva, ampak analogna žvau. Tako prične počasi pripirati dovod v radiator, ko se temperatura približuje željeni. Kake strašanske prednosti vremensko vodena tudi nima pred tem, vsaj z vidika udobja ne. Sicer pa se, v dobro izoliranih in akumuliranih bajtah, ne pogovarjamo več o nihanju za par stopinj, ampak je glavnina nihanj znotraj ene stopinje. Razen, če ne goniš radiatorjev na 99,9 stopinje. V takem primeru zna temperatura malo preseči željeno. Re: Ali bi z vremensko regulacijo kaj pridobil - Hanzi - 17.10.2015 Problem ie v tem, da se monterjem ne da zajebavati z regulacijo (se mesalniventil je narobe deloval, pa tega ni ugotovil), uporabniki si pa niti navodil ne preberejo. Itak jih pa 90% uprabnikov polovico navodil ne razume. Bog nedaj da so v tujem jeziku. Tam je polom na celi crti. Potem me pa se zanima koliko monterjev si vzame cas za hidravlicno uravnoteženje. Pa se velikost radaitorjev mora biti po projektu, ne nekaj kar so imeli v trgovini ugodno. Potem pa imas ob super duper regulaciji v hodniku 25C, zraven v kopalnici pa 22. In potem se zacnes sprasevati (nesteto tem na forumu) kako dvigniti temoeraturo v kopalnici in spustiti v hodniku. Re: Ali bi z vremensko regulacijo kaj pridobil - Homer - 17.10.2015 Drži! Slabo uravnotežen sistem in slabo nastavljena vremenska regulacija je slabše kot nobena regulacija. Zato se morajo tisti, ki se za tako regulacijo odločijo, zavedati, da bodo kar nekaj časa porabili za nastavitve, ki jih bodo morali narediti kar sami. Re: Ali bi z vremensko regulacijo kaj pridobil - alanford - 17.10.2015 Če sistema ne moreš že v osnovi uravnotežiti, je to večinoma možno s termostatskimi glavami. Te pridejo še kako prav, če so temperaturne zahteve v različnih prostorih različne. In še posebno pridejo prav, če obstaja v nekaterih prostorih ševdrugi vir toplote (sonce, kamin, kuhinja, tv in ostali aparati, pralni in sušilni stroji, feni, v prostoru prisotnost več oseb ....... itd itd .... Re: Ali bi z vremensko regulacijo kaj pridobil - Žerjavar - 17.10.2015 alanford Napisal:Če sistema ne moreš že v osnovi uravnotežiti, je to večinoma možno s termostatskimi glavami. Te pridejo še kako prav, če so temperaturne zahteve v različnih prostorih različne. In še posebno pridejo prav, če obstaja v nekaterih prostorih ševdrugi vir toplote (sonce, kamin, kuhinja, tv in ostali aparati, pralni in sušilni stroji, feni, v prostoru prisotnost več oseb ....... itd itd ....Ne moreš ga (dejansko ga lahko z mnogo truda), če so bili radiatorji kar na palec nametani v prostore. Če se za vsak prostor poračuna možne toplotne izgube in možne dobitke, se iz tega določi ustrezno velikost radiatorja, nimaš kaj uravnovešati. Če izbor radiatorjev narediš bolj približno, pa rabiš nekaj dni, da jih uravnotežiš. Termostatski ventili ti omogočajo, da imaš v slabo uravnovešenem sistemu željeno temperaturo v vsakem prostoru. Je pa za tak sistem potrebna nekaj višja temperatura dvižnega (in posledično povratnega) voda. Re: Ali bi z vremensko regulacijo kaj pridobil - alanford - 17.10.2015 Seveda imaš prav. Saj sem napisal, če ga v osnovi ne moreš (ali nočeš) uravtotežiti (pretoki in moč grelnih teles). Potem ti ne preostane drugega, kot da uravnotežiš končne temperature. Re: Ali bi z vremensko regulacijo kaj pridobil - Hanzi - 17.10.2015 Glede na to da termostatske glave niso noben bav bav kar se cen tice,(10 evrov kos+ventil) me res zanima razlog nabave obicajnih ventilov. |