PodSvojoStreho.net
Podvojevanje TČ - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Podvojevanje TČ (/showthread.php?tid=63301)

Strani: 1 2 3 4

Podvojevanje TČ - scuba123 - 11.10.2015

Pozdravljeni,
v 90% sem odločen da bo sistem ogrevanja TČ zrak-voda. Za znamko še nisem točno prepričan ko bomo tak daleč da pridemo do predračunov bomo videli katero.
Zanima me pa nekaj drugega, dobil sem namig ki se mi vteoriji zdi dokaj v redu.
V kurilnici bi instaliral TČ za sanitarno vodo z vodenim zrakom,katrega bi speljal po stropu čez hodnik v shrambo, v hodniku bi pa tudi pustil rešetko da bi hladen zrak šel v skupen prostor(kuhinja,jedilnica,dnevna).
Bojlet od sanitarne bi izkoristil za TČ ki bi bila tudi za ogrevanje.
Se pravi pomlad,poletje koristim malo TČ za sanitarno izključim pa ostalo in ji s tem podaljšam življensko dobo.
Zunanjo enoto pokrijem Big Grin
Je mogoče kdo delal kaj takega ali je pa ta investicija prevelika glede na izplen.

Re: Podvojevanje TČ - alanford - 11.10.2015

Že velikokrat napisano. Če ti je pomemben izplen, ne kupuj oboje. No, če bi jo imel inštalirano že od prej, je jasno, da je ne boš metal ven.

Če ti je zelo pomembna nizka temperatura shrambe in finance niso probem, zamižiš na en uč in kupiš oboje. Mimogrede, v tem primeru zna bit TČ za ogrevanja malo švohnejša in morda za malenkost cenejša.

Re: Podvojevanje TČ - sassapo - 11.10.2015

Takšna rešitev je lahko dobra, lahko pa tudi slaba... Vse je odvisno od hiše, izolacije, zahtev uporabnikov, porabe sanitarne vode, izbire same ogrevalne TČ, tipa bojlerja...
Splošnega odgovora na tvoje vprašanje ne boš dobil, ker ga enostavno ni.

Re: Podvojevanje TČ - Fantocci - 11.10.2015

Odbiješ lahko ceno običajnega bojlerja (ta je sicer med 600 in 1000€, ker za TČ mora imeti dovolj veliko spiralo in vsak ni dober).
Najcenejše sanitarne TČ se začnejo nekje pri 1200 Evrih (tiste z vodenim zrakom so verjetno dražje).

Pozimi si ne boš želel, da bi ti sanitarna TČ ohlajala kaj drugega razen shrambe, zato daj na hodnik rešetko, ki se jo da zapreti.

Re: Podvojevanje TČ - Homer - 11.10.2015

Predvsem ne pričakuj, da bo veliko hlajenja zaradi STČ.
Sam sem to že preizkušal pred 15 leti.
Koliko hlajenja bo, je odvisno od porabe tople vode. Ta pa je predvsem zjutraj in zvečer. Torej bo nekaj hlajenja dopoldan in nekaj pozno zvečer in to bo nenadzorovano. Po mojih izkušnjah ga je nekako dovolj za ohlajanje kake shrambe za nekaj stopinj.
No in tako je tudi sedaj: ohlajam shrambo (poleti in pozimi). Shramba je je pod nivojem terena in je zato tudi pozimi ni mogoče preveč ohladiti.

Skratka, tako kot si si zamislil, lahko tudi nekaj hladiš, ni pa nakup STČ in TČ ravno ekonomsko upravičen (dodaten strošek). Resda ima STČ boljši COP, ampak mislim, da s to razliko v ceni ne prineseš notri investicijo.
Koliko boš s STČ podaljšal življenje TČ, pa težko sodim....

Re: Podvojevanje TČ - sassapo - 11.10.2015

V takšnih primerih se najpogosteje zgodi, da se shramba podhladi in STČ ostane brez primarnega vira toplote kar pomeni, da moramo shrambo ogrevat da si zagotovimo ustrezne pogoje za delovanje STČ !?
V primeru priklopa ogrevalne TČ na bojler STČ bo pa potrebno poseči po namenski STČ z dovolj velikim izmenjevalcem, ker bo drugače izkoristek pri gretju sanitarne vode podoben direktnem električnem ogrevanju.
Univerzalne rešitve, ki bi bila primerna za vse pač ni.

Re: Podvojevanje TČ - Homer - 11.10.2015

To bi se res zgodilo v neki shrambi, ki je že sama po sebi zelo ohlajena.
Meni v shrambi tudi pozimi ni padlo pod 9-10 stopinj (z vklopljeno STČ)
Avtor pa itak pravi, da bi STČ uporabljal le poleti in v prehodnih obdobjih, tako da je tu taka bojazen odveč.

Re: Podvojevanje TČ - scuba123 - 11.10.2015

Se pravi bo potrebno več podatkov o hiši in izolaciji. Zamisel se mi ne zdi slaba, ogrevalna TČ bi poleti počivala-izklop, STČ pa bi počivala pozimi- izklop. STČ je v drugem prostoru.

Re: Podvojevanje TČ - BojanF - 11.10.2015

Mislim, da je prednost takšnega sistema prav v tem, da je priprava tople vode neodvisna od ogrevanja prostorov, torej se STČ pozimi ne bi izklapljalo, ker glavna ogrevalna TČ sploh ne bi imela povezave do nje. Ravno iz tega naslova lahko prideš do prihrankov, ki bi potencialno lahko upravičili nakup dveh sistemov.

Sam se ubadam z zamenjavo oljne peči za TČ in sem tudi razmišljal o tej varianti, ker imamo tudi pri nas bojler v drugem prostoru kot ogrevalno peč in je povezava med njima problematična, ampak ker ogrevamo preko radiatorjev mora glavni ogrevalni vir v vsakem primeru biti sposoben dosegati višje temperature tako da tu ne morem pričakovati velikega prihranka, zato se trenutno bolj nagibam k temu da bi nabavil le eno skupno ogrevalno TČ.

Re: Podvojevanje TČ - xavi - 11.10.2015

Zadeva je bila aktualna, dokler so bile subvencije za STČ. Vloga STČ je tako kot je ugotovil kolega nad mano, razbremenitev ogrevalne TČ pozimi in popolni izklop le te izven kurilne sezone. Če sodimi po tem, da se mi črpalka za ogrevanje san. vode vklopi 2x na dan za pol ure je ohlajevanje nekih prostorov na ta način malo iluzorno.

Re: Podvojevanje TČ - bohinc - 11.10.2015

Pri nas STČ večinoma deluje skoraj preko cele noči (9 porabnikov).
Da bi jo kupil zaradi ohlajanja, ter ''šparanja'' ogrevalne, ne bi pomislil... ( prešibek izplen , predvsem ko ne rabiš) Bila pa je v hiši nekaj let pred ogrevalno, ter je bila v bistvu tudi povod za nakup ogrevalne.
Kolega mi ni verjel o prihrankih s STČ, ne o ogrevanju s TČ na radiatorjih. Hotel pa je prihranek na olju...Sprva je menjal dvokuriščno oljno peč za namensko oljno. Prihranek ni bil po pričakovanju. Rekel je, da bo nabavil še STČ, pa me povpraša za mnenje. Odgovor je bil , naj kupi og. TČ , ter zmanjša strošek ogrevanja , kot sanit. vode.Ne, malce predrago pravi.
Nabavi STČ, po letu le prizna , da je strošek ogrevanja še vedno dokaj visok , zato bo šel v nabavo ogrevalne TČ...in mine še ena zima, ter ves navdušen pripoveduje kako poceni ogreva . Sicer s težavo , prizna pa vendar : kaj ti nisem verjel in poslušal nasvetov .... (Oljna peč + STČ ga je stala več kot pol ogrevalne...)
Zgleda , da moramo res vse sami probat, namesto verjeti na besedo vsaj znancem-kolegom, če ne že forumu :mrgreen:
Če je hlajenje bistvenega pomena, bo ceneje kupit klimo- deluje kadarkoli oz. odvisno od potreb, nemalo jih omogočajo tudi gretje , ki zadosti prehodnim obdobjem oz. vse tja do res nizkih temp..

Re: Podvojevanje TČ - Stesta - 11.10.2015

:? Samooklicani vseznalci imajo ponavadi problem z razumevanjem le od kje pri TČ prihranek, saj se vendar ogrevaš z elektriko. Nič ti ne pomaga če razlagaš o cop faxtorjih itd. Hvala bogu so taki (v večini), saj bi štroma zmanjkal, če bi vsi kurl na "elektriko". Ko pa nejeverno (morda) vendarle probajo so ponavadi potem samohodna reklama. :-)

Pa o čem bi se na tem forumu pisalo, če ne bi bilo tako. :wink:

Re: Podvojevanje TČ - bohinc - 11.10.2015

Najbližji sosed je enako menjal dvok. peč za namensko. Po že delujoči naši TČ leto dni, še dandanes ne verjame mojim prihrankom in vsa ta leta ''hodi'' na obisk, da mu pokažem porabe ... Sam je od menjave iz 2800 prišel z namensko na 2400. Enako ni verjel v ''cenejšo'' el. energijo in vztraja na ''sigurnem'' ponudniku, saj bi drugače znal ostati brez elektrike, ker je tko rekel en zaposlen pri el.... :roll: Blagor jim , ki verujejo :oops:
Ma ja, Petrol ma najraje tiste na kurilcu, samo paleto ponudbe so pa vendarle širili od el. , pelet.... le zakaj ? Idea
Ogrevanje vode s STČ ali og. TČ izven kurilne sezone je identično (šparaš le na vklopih komp. ene ali druge)
Sam dandanes ne bi podvojeval; razen ob preveč ''dinarčkov'' :mrgreen: , bi raje ''potrojeval'' s klimo :wink:

Re: Podvojevanje TČ - scuba123 - 11.10.2015

Mogoče se nismo točno razumeli. Res pa je potrebno videti v denarju kaj je kaj vredno.
Mi še nimamo nobene kurilne naprave, ker še hiša ni dokončana.
Meni ni prioriteta hlajenje, če pa v vročini odprem rešetko in se razlije hladen zrak iz STČ po prostoru bo nekaj udobja to sigurno prineslo.
Govorim bolj na pamet;
1.Kupim althermo lt 11kw cca. 7000€
2.Kupim althermo lt 11kw (brez bojlerja) cca. 6500€ + STČ 300l cca.1400€

Se pravi da dam za drugo varijanto 900€ več in kaj mi to prinese
-ogrevalna TČ miruje od aprila do oktobra, življenska doba se poveča
-z STČ grejem sanitarno vodo ceneje ker manj močna,
-če se odločim za malo manjši bojler se bo večkrat vklopila in večkrat hladila prostor, če bo prehladno zaprem rešetko in jo usmerim v shrambo
-od oktobra do aprila miruje STČ in dela celi sistem ogrevalne TČ-mogoče pa bi bilo dobro da dela STČ tudi čez zimo in greje sanitarno vodo na višjo temperaturo, ogrevalna TČ pa greje talno z nižjo temperaturo ter je tako bolj izkoriščena,varčna(mogoče sem z to izjavo kaj kiksnil)
V predračunu imam TČ ZV od dimplexa kjer je zajet bojler 300l z ceno 700+€, celoten predračun pa je 6.600. Se pravi da smo tam nekje??

Re: Podvojevanje TČ - sassapo - 12.10.2015

kot sem ti že napisal... standardne STČ imajo slab prenosnik saj so namenjene napajanju z gorljivimi viri, kjer površina izmenjevalca ni pomembna. Če imaš shrambo v zemlji lahko vlogo celoletne preskrbe s sanitarno vodo prevzame izključno STČ, v nasprotnem boš istočasno ogreval in hladil!? Ob neuporabi STČ v velikih primerih zariba kompresor... Kaj boš napravil in kaj je zate idealno je predvsem odvisno od hiše, izbire ogrevalne TČ , želj, porabe sanitarne vode... Če boš odločitve sprejemal na pamet ne bo najboljše :wink: