![]() |
|
Vaillant vs. Daikin izbira - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Vaillant vs. Daikin izbira (/showthread.php?tid=61969) |
Vaillant vs. Daikin izbira - Energetik81 - 30.5.2015 Vem, da je že ogromno podobnih tem, ampak gre za določeno izbiro. Imam ponudbo za komplet kotlovnico z delom vred: Vaillant Arotherm 8kW + 300L bojler ...7000€ z DDV Daikin Altherma LT 8kW + 260bojler ...7600€ z DDV Bajta je 130m2, 15cm fasada na 30cm poroterm, betonirana mansarda z 20cm izolacije, pod tlaki 7cm EPS, 3-članska družina. Jaz sem naračunal 4,5kW izgub (brez zračenja in vode) pri -15°C zraka. Torej kaj izbrati, gre pri obeh za inverter, le da je Arotherm monoblok z glikol povezavo do kotlovnice. Re: Vaillant vs. Daikin izbira - xavi - 30.5.2015 Potrebuješ 6 kw TČ. Če to kaj poceni zadevo ne vem. Ponudba za Daikin se mi zdi rahlo visoka, o Arothermu boš tukaj bolj malo izvedel. Zberi še ponudbe drugih znamk (Toshiba, Fujitstu, Panasonic itd.). Re: Vaillant vs. Daikin izbira - Homer - 30.5.2015 Oboje bo grelo, morebitne presežke pa bo kompenziral inverter. Na Arothermovi strani vidim, da so možne razne kombinacije notranje enote in dodatkov. Preveri natanko, kaj zajema ena in druga ponudba. Sam ne vidim nobene prednosti v tej kombinaciji z glikolom. To sicer pomeni, da nimaš nobene nevarnosti zmrzovanja, a tega nimaš tudi v čisto navadni split varianti (kot je omenjeni Daikin). Po drugi strani pa glikol pomeni še eno skrb (kontrola, zamenjava) Re: Vaillant vs. Daikin izbira - Rimbaldi - 30.5.2015 Nekako se mi čudno zdi, da je Daikin dražji od Vailanta. Na pogled je zunanja enota Vailanta nekako bolj prijazna (lepa itak ni nobena, he he). Sam imam Daikin LT in ga po vseh sezonah ne bi zamenjal za nobenega drugega. Cena kompletno z montažo in zagonom za 11 kW mašino + 300 litrski ločen boljer je bila tam nekje, kot imaš ti ponudbo za 8 kW. Nisem slepi privrženec, ampak s tem kar imamo smo zelo zadovoljni tako z delovanjem, upravljanjem, kot z porabo. Pomembna je tudi garancija in pa strokovnost ter odzivnost monterja/serviserja. Re: Vaillant vs. Daikin izbira - telmos - 30.5.2015 Ponudba za Daikina je pa kar krepko previsoka. Za to ceno se dobi že 11 kW trifazno varijanto, ki je dvakrt večja. Mi nikoli nismo zaračunali 8 kW naprave več kot 6800 z ddv-jem. Re: Vaillant vs. Daikin izbira - Energetik81 - 30.5.2015 Ja glede cene, tukaj gre za komplet na novo kotlovnico naredit, vključno s preboji čez stene do kurilnice, VSA napeljava, montaža, zagon, vse. Pri Vaillantu je tudi komplet ponudba, notranje enote so: bojler 300L, hidravlični modul z grelci 6kW, izmenjevalnik glikol/talno, vključno z glikolom. Všeč mi je, ker je tovarniško filan s plinom, ker je inverter in nenazadnje je meni najlepša zunanja enota od večine ostalih. Garancija 5 let na kompresor. Zoprno je samo, ker ni dosti uporabnikov tule, ki bi kaj napisali. xavi Napisal:Potrebuješ 6 kw TČ. Če to kaj poceni zadevo ne vem. Ponudba za Daikin se mi zdi rahlo visoka, o Arothermu boš tukaj bolj malo izvedel.Ja, za 6kW in 180L bojler so dali ponudbo 7000€, torej 600€ manj. Glede moči pa sem skeptičen, če bi bilo 6kW dovolj. Po meritvah ima 6kW Daikin pri A-15/W35 samo še 4kW. Bojim se kako bi bilo pri kakšnih -10 par dni, pa da si še kdo takrat polno banjo natoči... Da ne bi preveč peli el. grelci.. Ker če je malo močnejša, bi že inverter poštimal, potem pa urniki spomladi. EDIT: sem malo zabluzil glede cene, nek popust sem pozabil upoštevat. Pride 6500€ Daikin kotlovnica 6kW s 180L in 7100€ Daikin kotlovnica 8kW s 260L ... Re: Vaillant vs. Daikin izbira - kody - 31.5.2015 Vaillant je res lepa .... Tudi tovarnisko polnjenje in glikol ni svoh Re: Vaillant vs. Daikin izbira - Figo - 31.5.2015 Energetik 81: Mi prosim opišeš ves sistem od Vaillant-a? Enota, zalogovnik, sanitarna voda,..? Hvala ti Re: Vaillant vs. Daikin izbira - telmos - 31.5.2015 Energetik81 Napisal:Pri Vaillantu je tudi komplet ponudba, notranje enote so: bojler 300L, hidravlični modul z grelci 6kW, izmenjevalnik glikol/talno, vključno z glikolom. Všeč mi je, ker je tovarniško filan s plinom, ker je inverter in nenazadnje je meni najlepša zunanja enota od večine ostalih. Garancija 5 let na kompresor. Zoprno je samo, ker ni dosti uporabnikov tule, ki bi kaj napisali....Meni pa te zadeve niso prav preveč všeč. Vsak tak dodatek samo zniža COP. Re: Vaillant vs. Daikin izbira - Energetik81 - 31.5.2015 Figo Napisal:Energetik 81: Mi prosim opišeš ves sistem od Vaillant-a? Enota, zalogovnik, sanitarna voda,..?V bajto gre direkt glikol povezava na hidravlični modul, kjer preklaplja med bojlerjem in talnim, tam je tudi el. grelec. Nato je med talnim še izmenjevalec glikol/talno. Verjetno podobno kot Kronoterm, le da tam povsod kroži ista voda. @telmos, izmenjevalec glikol/talno je v kurilnici, znotraj toplotnega ovoja bajte, torej ni nobene izgube. Edino tisto kar se izgubi pri izmenjavi freon/glikol v zunanji enoti. Re: Vaillant vs. Daikin izbira - Homer - 31.5.2015 Običajno tisto kar ima telmos v podpisu drži! Ne nazadnje imamo tudi pregovor, ki pravi, da bolj kot dr... mešaš, bolj smrdi..... Re: Vaillant vs. Daikin izbira - Energetik81 - 31.5.2015 Morda imaš prav Tole množenje komponent, ki v bistvu niso potrebne, verjetno še kaj doda k možnosti okvare.Kako je z izgubami na 10m vodni povezavi v primerjavi z 10m freona, pa nimam pojma. Re: Vaillant vs. Daikin izbira - Energetik81 - 31.5.2015 Še eno vprašanje za lastnike Altherme z notranjo enoto z integriranim bojlerjem - kot vidim, ima enota samo toplo in mrzlo povezavo za sanitarno vodo. Kako potem izvedeš cirkulacijo tople vode? Če kaj vem, mora imeti v ta namen bojler 3 izhode za sanitarno, enega nekje na sredi po višini. Re: Vaillant vs. Daikin izbira - markII - 31.5.2015 ni nujno, uporabiš priključek hladne vode .... Re: Vaillant vs. Daikin izbira - Merlin1 - 31.5.2015 In mešaš cel bojler? |