![]() |
|
Tu me pa zmanjka - kotel na drva - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Tu me pa zmanjka - kotel na drva (/showthread.php?tid=58616) |
Tu me pa zmanjka - kotel na drva - samska - 29.10.2014 Preučujem, prebiram, sprašujem, raziskujem, študiram...a vedno manj vem. Moja kurilnica je še prazna, odločila sem se, da bo v njej kotel na drva. Imam radiatorsko ogrevanje cca 110 m2, 10 radiatorjev. Kotel, pravijo mojstri, da bi zadostoval 20-25 kw, bo tudi zalogovnik 1000 l (nameščen v kleti, takoj ob kurilnici nadstropje niže). Aja, zelo pomembna zadeva: ker je moja kurilnica zelo utesnjena, si kakšnega mega velikega kotla ne morem privoščiti in to je kar velika omejitev. V dnevni sobi imam sedaj Prityjevo kaminsko peč, ki zelo dobro opravlja svojo funkcijo, a žal samo za spodnje nadstropje. Ta peč (v prihodnosti sanjam na tem mestu en lep kamin) bo ostala za prehodno kurjenje in moje veselje. Sedaj pa moj problem...mogoče se vam bo to zdelo čisto "babje" vprašanje.. pravzaprav tudi je :oops: ;-) : Ob vsej poplavi takih in drugačnih kotlov in seveda glede na moj proračun, sem se najprej ogrevala za kotle do 1000 EUR (allaPrity, Sarkany in podobni). Za ta rang kotlov so mi nekateri monterji rekli, da je kuriščna komora iz tanke oz. slabe pločevine, in lahko pričakujem v obdobju 5, 6 let, da mi zadeva pregori. Napotili so me na litoželezne kotle in kotle boljših litin ali kaj vem kakšnih materialov. No, pa sem šla naprej raziskovat (Junkers Supraclasscomfort s, Protech, Eta, Froling, Ferolli, Viadruss,...itd, itd). Zaustavila sem se pri kotlu WVterm StadlerEKO 25. Ta kotel je sedaj glavna izbira. Ker imam sedaj samo navaden 80-litrski el. bojler, razmišljam, da bi vzela to peč z vgrajenim bojlerjem, z dodatno vgrajenim elektrogrelom 2Kw (za obdobje, ko ne bi kurila). Ker se s tem projektom ukvarjam že nekaj časa (preučila in preračunala zadeve glede toplotnih, pa kombinacij za gretje s klimo, pa peletov,...nafta in plin itak odpadeta) sem že skoraj obupala. Vsak hvali svoje in kritizira vse ostalo, o trgovcih in zastopnikih raje ne bi.... Vem, da je že tisoče debat tu na forumu, tudi prebrala sem jih, zato sem še bolj zmedena. In zato prosim, da se mi javi kdo, ki ima konkretno izkušnjo z mojim izbranim kotlom (tako zaradi kotla samega, kot tudi vgrajenega bojlerja - se mi to splača??? Itak bi morala v nakup novega bojlerja, da bi ga vezala na centralno, zato sem pomislila da bi to bila dobra rešitev. Pa prosim, da mi ne omenjate sedaj raznih TČ ali STČ in drugih oblik in kombinacij ogrevanja, ker sem se odločila za drva. Vem, da je tu na forumu kar nekaj iznajdljivih, pridnih, polnih znanj in ustvarjalnih.....ki mi boste znali svetovati. Zmedena sem kot je zmeden ta dopis, ampak ga nekako ne znam skrajšat in drugače osmislit. Hvala vsem, ki ste ga prebrali. Še bolj se pa zahvaljujem tistim, ki mi boste tudi odgovorili z vašo izkušnjo ali celo ponudili možnost ogleda pri vas doma. Če pa ima kdo boljši predlog (drva), sem seveda še vedno odprta. Re: Tu me pa zmanjka - kotel na drva - Scremer - 30.10.2014 Tudi na forumu ne pričakuje enotnega odgovora. Najbolje je da najprej sama pri sebi premisliš kaj želiš, koliko denarja imaš in koliko si pripravljena biti kurjača. Pečka na drva zahteva nekaj pozornosti in to vsak dan. Če te to ne moti "go for it". Osebno se mi kotel ne zdi napačen. Še posebej če nimaš prostora za ločen bojler tole ni slaba rešitev. Ampak ta kotel ni litoželezni in je narejen iz kotlovske pločevine. Te to sedaj ne "skrbi" več? Sicer sem pa mnenja da, ker bo v sistemu zalogovnik, je skrb glede pregoretja pečke, ob pravilni izvedbi sistema odveč. Še posebej pri tej znamki. Ni pa več tako poceni glede na to, da je to še vedno navadna pečka. Želel sem ti predlagat tudi nizkocenovno pečko od vrečka. Poznam sedaj že kar nekaj ljudi, ki jo poganjajo v kotlovnicah že več let in to brez težav. Med drugim tudi moj brat. Pečko smo pred 10imi leti potegnili iz ene stare hiše, ki se je rušila, jo prebarval in vgradil v njegovo hišo. Takrat je bila to začasna rešitev. Vsled odličnega delovanja je sedaj postala kar dolgoročna rešitev. Še danes deluje več kot odlično. Za majhen denar dobiš soliden izdelek, ki je majhnih dimenzij. Sedaj si jo lastim tudi sam in sem z njo zelo zadovoljen. Vsekakor pa kakšna primerjava s sodobnimi kotli ni na mestu. Žal pa nima vgrajenega bojlerja, kar verjetno tebi ne pride v upoštev. No pa tudi o dolgoročni vzdržljivosti še ne morem poročat saj je moja letos pričela šele drugo sezono ogrevanja. Re: Tu me pa zmanjka - kotel na drva - Brezdomec - 30.10.2014 Se mi ne da pisat, pa se bom copy/pastal iz podobne teme, bo malo izven konteksta, poanta mi je, da se odločaš med tremi tipi kotlov, ki se že po zunanjem izgledu razlikujejo...: [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?f=7&t=56946&hilit=o+pe%C4%8Deh+ni%C4%8D+ne+vem[/url] Brezdomec Napisal:... Brezdomec Napisal:Evo, še par Valherju podobnih: Re: Tu me pa zmanjka - kotel na drva - cratos - 30.10.2014 Za majhne kurilnice in manjšo kvadraturo ogrevanja je primeren tudi tale kotliček. WV Term Stadler Central 28 . Re: Tu me pa zmanjka - kotel na drva - Žerjavar - 30.10.2014 Citat:ker je moja kurilnica zelo utesnjena, si kakšnega mega velikega kotla ne morem privoščiti in to je kar velika omejitev.Mogoče imaš na podstrešju dovolj prostora za namestitev večjega zalogovnika? Bo v kurilnici dovolj prostora za nekaj večjo peč. Oboje ti da možnost, da naložiš in zakuriš le enkrat na dan. Večino zime le z začetnim nalaganjem, le v mrzlih dneh še enktat doložiš. Tudi poleti zakuriš 1x tedensko in imaš toplo vodo ves teden. Re: Tu me pa zmanjka - kotel na drva - Hanzi - 30.10.2014 Koliko m2 lahko nameniš kurilnici (peč, zalogovnik, bojlerja, povezava? Koliko ali si pripravljena iti (v najhujšem mrazu) tudi zjutraj pred službo nekaj polen vržti v peč? Zalogovnik nekako svetujem obvezno. Razmisli o potopljenem bojlerju ali inox rebrasti cevi v zalogovniku. Peč nekaj okoli 20kw ali celo manj najbrž. 25 je vrh kape. Lahko pa ”štedilnik” zamenjaš za takega ki ima že ”centralno” vključeno. Potem imaš v iztočnico samo zalogovnik. Ali pa še tega ne, če te ne moti mrzla hiša zjutraj ko vstanete. Re: Tu me pa zmanjka - kotel na drva - Hanzi - 30.10.2014 Si pripravljena hoditi v klet kuriti peč, ali bi raje v pritličju kurila štedilnik ki bi nekoč zamenjal mogoče celo pritiya.? še tema na forumu <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?p=445675">viewtopic.php?p=445675</a><!-- l --> Sicer nimam takega štedilniku, ampak za majhno kvadraturo, kjer je kurjač pogosto doma, oziroma ga ne moti če pride domov v nekaj hladnejšo hišo se mi zdi kar dober nakup. Sploh za ”kmečko” okolje, kjer se še kaj skuha na štedilniku. Re: Tu me pa zmanjka - kotel na drva - samska - 30.10.2014 Najprej hvala vsem, ki ste mi že odgovorili. Naj podam par odgovorov na zastavljena vprašanja: 1. Kurjač biti mi ni noben problem, večkratno nalaganje, tudi zjutraj, spet noben problem. 2. Bojler je lahko tudi ločen, ni zahteva da mora biti v sklopu s kotlom. To je le ena varianta, ki se mi je zdela ok. V kurilnici je komot prostor zanj 3. Zalogovnik bo v kleti spodaj, prostor ni noben problem, višina širina tudi ne, tako, da je lahko tudi večji, če bi to bilo bolje 4. Peč ne more biti v kleti, ker spodaj dimnika ni, pa tudi ne bi laufala vsakič okrog v klet (dostop v klet ni v hiši, ampak samo zunaj) 5. Kar se tiče za moj izbrani kotel (WVterm StadlerEKO 25) nisem nikjer zasledila natančno iz katere pločevine, litine je...opazila pa sem, da ne piše izrecno, da bi bil litoželezen. Ja, glede na predloge, bi sicer res raje vzela kakšnega litoželeznega 6. uplinjevali kotel ne pride v poštev, želim čimbolj enostavno peč 7. mere kurilnice so zelo...hm, kaj naj rečem - smešne. Kurilnica je postavljena pod zunanje kamnito stopnišče, torej je ozka in dolga, delno tudi nizka. Širina je le 1 m, dolžina pa ene 4 m, pri vratih pa je prostor nekje 1x2 m (ampak so vhodna vrata). Tako da moram izhajati iz 1 m uporabnega prostora in bo v vsakem primeru zadeva na tesno, pa naj jo obrnem tako ali drugače. 8. Podstrešje ne pride v poštev, ker je mrtvo (neuporabno, prenizko, zaprto) 9. O predlogu, da bi imela v dnevni takšno peč oz. kotel, ki bi bil povezan na centralno, sem zelo veliko razmišljala (štedilnik na tem mestu ne pride v poštev, navaden štedilnik bo že tako ali tako bil v kuhinji - nanj ni več mogoče vezati centralne - cevi speljane v kurilnico, nočem spet stvari razbijati). Na to peč v dnevni pa bi lahko komot vezala centralno, saj je kurilnica na drugi strani zidu (samo preboj cevi za bojler in ostalo "ropotijo". V glavnem, to varjanto so mi odsvetovali, saj naj bi potem imela čez dnevno sobo potem vsa ta drva. To me sicer ne bi toliko motilo. Bolj me moti to, da potem te peči ne bi morala uporabljati samo za prehodno kurjenje, ko si želim turoben jesenski ali pomladni večer malček pogreti, ne rabim pa gret cele hiše (torej bi morala izklopit centralno). A je to mogoče??? Ker sem v tem primeru razmišljala tudi o vzidanem kaminu na centralno, ampak pod istim pogojem. 10. Doma sem na Krasu, nimamo ravno nizkih temeratur, imamo pa burjo. Upam, da sem pojasnila v glavnem vse dileme, ki so bile izpostavljene. Hvala še enkrat vsem za pomoč Aja, bom pregledala vse predloge, ki ste mi jih poslali, večino sem itak že premlela. Re: Tu me pa zmanjka - kotel na drva - Hanzi - 30.10.2014 Da štedilnik v kuhinji (če ga še nimaš) postaviš takega s centralno ti pa ne ustreza? 1 m široka kurilnica je slaba rešitev, razen če boš imela tudi zadaj za pečjo vsaj nek servisni dostop. (Do dimnika, inštalacije....) Re: Tu me pa zmanjka - kotel na drva - samska - 30.10.2014 Štedilnika v kuhinji še nimam, je pa kuhinja na drugem koncu hiše. Problem bi bila potem povezava s kurilnico, kamor so sedaj napeljane vse cevi. Spet bi morala razbijati, kar ne pride v poštev. Da pa bi imela neke cevi po celi hiši po vrhu napeljane, me tudi ne pritegne (je vseeno to prostor, kjer preživim največ časa, pa lesene strope imam). Varianta je pa peč v dnevni sobi, ta je pa zelo enostavna rešitev. Ja, kurilnica je kar je...žal.T Re: Tu me pa zmanjka - kotel na drva - KARMEN1 - 30.10.2014 Fantje so ti že veliko napisali, sama bom dodala, kako imam jaz narejeno, če ti kaj pomaga. Imam štedilnik na drva (25 kw) med dnevno in kuhinjo, kar zate ne pride v poštev, peč bi postavila v kurilnico. Mislim, da kakršenkoli kotel boš kupila, ti prav gotovo ne bo pregorel čez 5 let, ker se taki kotili za centralno ne prodajajo. Moje mnenje :wink: !Zato boš prav gotovo dobila nekaj primernega zate, kotlov na drva je malo morje, pobrskaj še malo po hrvaških spletnih straneh, pa tudi bosanskih (če imaš voljo opraviti uvoz). Zalogovnik 1000 l boš napolnila, če boš kurila veliko ur na dan. Ne vem, kako imaš izolirano hišo, jaz sem iz koprskega zaledja, obrnjena proti Buzetu, celo zimo imam nekaj stopinj manj kot Koper, ko pa burja udari z Učke, je joooj! Kurim 2-3 ure na dan, v tem času komaj spravim zalogovnik 300 l na 70 stopinj :oops: . Hiša ima 16 cm izolacije, temperatura pozimi še ni padla pod 19 stopinj (ko ne kurim). Bojler za toplo vodo imam kombiniran elektrika-centralna, 80 litrov. Bojler, ločen od zalogovnika, mi je svetoval gospod, ki mi je namontiral centralno. Imam tudi talno gretje, ampak to te ne zanima. To je to, zelo preprosto in zelo učinkovito, sama lahko upravljam, kot želim, dve leti stvar dela brezhibno. Re: Tu me pa zmanjka - kotel na drva - Scremer - 30.10.2014 Iz vsega prebranega sklepam, da bo res en najboljših kompromisov manjša pečka v kurilnici. Če imaš možnost namestitve samostojnega bojlerja za SV, potem naredi tako, da bo čim manj stvari v kurilnici. Bo pa samostojen bojler zahteval malce "močnejšo regulacijo" in bo šlo tudi na ta račun kakih 100-150€ več. Razen če ne boste reševali zadev na kak bolj preprost/cenejši "ruski" sistem :wink: . Glede peči ti pa priporočam, da iščeš dimenzijsko majhno peč. Kolikor vidim je to trenutno to tisti glavni pogoj, ki ga je potrebno izpolnit. Res bo potrebno pazit, da se da priti tudi za peč, kot je že omenil Hanzi. Vrečkova peč je recimo široka 370mm, dolga 660-680mm in visoka 1100mm. Temu prištej še nekaj cm za stranski priklop povratka. Sicer je odvisno še kako je rešen dimnik, ampak teoretično ti ostane še 0,5m prostora za prehod... Všeč so mi tudi Centrometalovi kotli, ampak pazi na širino. Zalogovnik vsekakor prigradi, o tem pri kotlih na drva sploh ne pomišljal. Pečka mora ves čas delovat na polno, zato mora bit zalogovnik, da pobira viške. Pri 25kW peči vsaj 1000l. Če prostor dopušča. Ne pusti se prepričat drugače. Se pa strinjam s KARMEN1, pečke poznanih proizvajalcev, ob pravilni vezavi, bi bržda morale zdržati dlje kot pet let. Tukaj je strah pomojem odveč. Jaz bi imel pomisleke samo pri kakih neznanih kotlih, glede na to, da danes prodajajo že vse živo. [img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")vrecek-peciunichr("46")com/images/Pec-na-drva-mere-punichr("46")gif[/img] Re: Tu me pa zmanjka - kotel na drva - Brezdomec - 30.10.2014 Če ne bo toplovodnega kamina/štedilnika, potem v kurilnico postavi "trajnožarni" (kotel s stranskim odgorevanjem). Ima boljši izkoristek kot kotli na pregorevanje. Re: Tu me pa zmanjka - kotel na drva - samska - 30.10.2014 Zdej ste me ravno prav segreli s tem toplovodnim kaminom za v dnevno. Naj mi pa kdo pojasni, ali je mogoče (kar sem sicer že nekje zgoraj spraševala), ali je mogoče, da je ta kamin vezan na centralno, ko mi pa paše samo malček dnevno pogret ob prehodnih večerih (ne gret celotne hiše), da obrnem kak ventil, ročko oz. nekaj v tem stilu, in centralna je izklopljena? Hvala Re: Tu me pa zmanjka - kotel na drva - KARMEN1 - 30.10.2014 Za kamin ne vem, štedilnik mora imeti vsaj enega uporabnika, ampak saj je to najmanj zalogovnik, lahko tudi bojler. Tako da ni panike, jaz ga prižigam, kadar hočem. |