PodSvojoStreho.net
Ogrevanje na plin - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Ogrevanje na plin (/showthread.php?tid=57983)

Strani: 1 2 3 4 5

Ogrevanje na plin - joh78 - 15.9.2014

Pozdravljeni.

Ker vidim, da se nekateri tukaj zelo spoznate na energijske vire in načine ogrevanja, vas prosim za nasvet pri odločitvi.

Tudi sam sem na tem, da bi zamenjal način ogrevanja in sicer razmišljam iz načina ogrevanja na kurilno olje (trenutno), na ogrevanje na zemeljski plin.

Hiša (zunanji del trojčka)
- klet + pritličje + 1.nadstropje + podstrešje
- letnik 1965 (obnovljena 2001 - nova izolacija, fasada, okna, streha)
- Neto tlorisna površina stavbe (m2) 118,80
- Površina zemljišča pod stavbo (m2) 70,00

Trenutno se ogrevamo (+ voda) na kurilno olje:
- peč (Riello, model: Binomio 24K, letnik 2001, redno servisirana..) Ali se tako staro peč sploh da prodati ali je to samo za na odpad?
- poraba 2000 litrov olja na leto)

Razmišljam o ogrevanju na plin s plinskim kondenzacijskim kotlom in sicer:
- ker v hiši že obstaja zgrajen priključek za plinovod
- ker bi rad klet (klet z okni) preuredil v stanovanje za oddajat (s tem se znebim kurilnice, torej cisterne in peči za korilno olje - beri "umazanija")
- ker ni skladiščenja energenta
- ker naj bi (tako pravijo Smile ) s plinom "razpolovil" znesek stroška za ogrevanje (kurilno olje cca 2000€ na leto)
- ker mi je ljubše mesečno plačevanje stroška (po porabbi), kot pa v enkratnem znesku (nakup kurilca).
- ker je ekološko (lokacija je mesto) bolj primeren kot kurilc, peleti ali drva... Smile

Nimam pa občutka koliko je še dodatnega stroška za servisiranje in redne kontrole te plinske peči in ali se bo ta strošek ogrevanja res razpolovil (v to kr mal dvomim Smile )

Na tem mestu bi vas najprej prosil za mnenje ali je ta način ogrevanja za moj primer ustrezen oziroma ali mi bolj predlagate kaj drugega. Deifnitivno se ne bi rad odločil za ogrevanje na drva ali na pelete, ker kot sem že omenil bi rad klet preuredil za dodatno stanovanje.

Kot drugo, pa sem opazil, da Energetika Ljubljana ponuja Pakete za ogrevanje na zemeljski plin, ki vključuje:

- demontaža obstoječega kotla
- dobava, montaža, priključitev in zagon novega plinskega kotla
- izdelava sistema dovoda zraka in odvoda dimnih plinov do višine 12 metrov
- soglasje pristojne dimnikarske službe
- vpis vašega plinskega kotla v evidenco kurilnih naprav
- izvedba cevnih povezav na obstoječi sistem ogrevanja in navezava na sanitarno toplo vodo (do 20 m)
- izvedba notranje plinske napeljave (do 8 m cevi)
- izdelava projektne dokumentacije
- priključitev na omrežje (dobava, montaža plinomera in regulatorja tlaka, tesnostni preizkus in zaplinjanje notranje plinske napeljave).

Možni paketi, ki zajemajo zgoraj našteto + različne opcije plinskih kondenzacijskih peči.

Paketi: V priponki spodaj...

Tukaj pa me predvsem zanima (če mi seveda priporočate ogrevanje na plin), kaj menite o teh paketih (je ceneje če grem v zadevo s posameznimi izvajalci?), ki jih ponuja Energetika Ljubljana in seveda, za katerega bi se vi odločili (najdražji Buderus)..... Za mene "baje" ne pride v upoštev s pretočnim sistemom, ampka nujno rabim tiste z dodatnim bojlerjem.... (zaradi velikosti in višine hiše, + tri kopalnice, 5 oseb)....

Naj še dodam da Eko sklad subvencionira v primeru učinkovite rabe energije, kar pomeni, da bi lahko prejel dodatnih cca 1000€ v primeru, da se odločim za menjavo peči na kurilno olje, za novo kondenzacijsko peč na plin. Torej če bi se odločil za najdražji paket "Buderus" bi z subvencijo investiral cca 3500€. Je to veliko? V kolikšnem času bi se mi povrnila investicija, če bi se sploh?

Hvala vsem za kakršnokoli koristno informacijo pri moji težki odločitvi. Smile

Re: Ogrevanje na plin. - magma - 16.9.2014

Rusi grozijo s pripiranjem plina.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.siol.net/novice/gospodarstvo/2014/09/rusija_plin_eu_ukrajina.aspx">http://www.siol.net/novice/gospodarstvo ... ajina.aspx</a><!-- m -->

Re: Ogrevanje na plin. - joh78 - 16.9.2014

Hm,

to so ekstremne situacije, ki lahko vplivaju tudi na druge energente.....
Ima še kdo kakšen pameten nasvet oziroma informacijo.... Nekako sem že oddločen, da bi šel na plin. Me pa bolj zanima ali grem v investicijo preko Energetike (in kateri paket - ne spoznam se toliko na plinske kondenzacijske kotle) ali preko posamečnih izvajalcev....

Hvala.

Re: Ogrevanje na plin. - Poldee - 16.9.2014

Mi smo bli do sedaj na mestnem plinu, letos pa startamo s TČ. Pri nas je bil problem to, da sta bila plinska pec in upravljanje v drugi hiši, slejkoprej pa moras postati neodvisen. Porabo plina imam popisano za 8 let nazaj, glede TC bo pa kmalu jasno. Glede ekstremnih situacij tudi mene ne skrbi prevec, ker isto se lahko zgodi z elektriko (pade zled pa imamo), zato imam v nacrtu se kamin v dnevni sobi, potem pa mislim, da smo na varnem. Kar se plinskih kotlov tice pa mislim, da v primeru, da imas dovolj velike radiatorje, dobra okna in izolacijo, TC ni tako slaba izbira. Kot pravim, meni bo vec jasno cez kak mesec, dva, bom porocal Smile

Citat:Mi smo bli do sedaj na mestnem plinu, letos pa startamo s TČ. Pri nas je bil problem to, da sta bila plinska pec in upravljanje v drugi hiši, slejkoprej pa moras postati neodvisen. Porabo plina imam popisano za 8 let nazaj, glede TC bo pa kmalu jasno. Glede ekstremnih situacij tudi mene ne skrbi prevec, ker isto se lahko zgodi z elektriko (pade zled pa imamo), zato imam v nacrtu se kamin v dnevni sobi, potem pa mislim, da smo na varnem. Kar se plinskih kotlov tice pa mislim, da v primeru, da imas dovolj velike radiatorje, dobra okna in izolacijo, TC ni tako slaba izbira. Kot pravim, meni bo vec jasno cez kak mesec, dva, bom porocal Smile

Hm, za toplnotno črpalko se nebi odločil prav zato, ker je investicija bistveno dražja , ker nimam kam postaviti tistega zunanjega dela (ventialtorja), tudi znotraj bi mi verjetno zasedlo več kot plinski kotel, pa še radiatorji so stari in majhni...... Vrjamem, pa da lahko TČ doprinese največ....

Smem vprašati koliko v povprečju ste porabili za plin na leto..... Sicer ne vem kakšno kvadraturo stanovanja imate?

Hvala.

Re: Ogrevanje na plin. - laguna1 - 16.9.2014

Pozdravljen joh78

Mi imamo mestni plin že 10 let, do sedaj sem zadovoljen, ogrevamo pa sanitarno vodo (120 litrski bojler na cca 45 - 48 C) in pa hišo s cca 160 m2 na temperaturo od 21 do 23 C, odvisno od prostorov. Hiša je stara cca 11 let, zidana s 30 cm porotermom, izolacija 5 cm stiropor, podstrešje steklena volna od 15 do 25 cm, okna po papirjih skupna prevodnost okvir in steklo 1,4w (samo steklo dvoslojno s plinom 1,1 w). Točno danes sem plačal račun za plin za mesec avgust, letno porabo tako v denarju in v m3 pa je razvidna iz spodnje preglednice. Dobavitelj plina je GEN-I, sem pa v Prekmurju, kjer so včasih zime z meglo in brez sonca.

mesec leto m3 EUR 12mes/eur obdobje 12mes/m3
avgust 2013 33 33,08 1.080,34 septem 12 - avgust 13
september 2013 39 36,63 1.077,02 oktober 12 - septem 13
oktober 2013 55 46,39 1.077,73 nov 12 - oktober 13 1423
november 2013 128 91,43 1.092,50 dec 12 - november 13 1447
december 2013 204 134,29 1.066,13 jan 13 - december 13 1411
januar 2014 203 134,48 1.014,14 feb 13 - januar 14 1358
februar 2014 214 140,97 980,81 marec 13 - februar 14 1334
marec 2014 92 69,02 900,54 april 13 - marec 14 1216
april 2014 67 54,30 854,91 maj 13 - april 14 1155
maj 2014 56 50,00 859,82 junij 13 - maj 14 1161
junij 2014 44 42,80 865,89 julij 13 - junij 14 1167
julij 2014 35 37,09 870,48 avg 13 - julij 14 1170
avgust 2014 27 31,99 869,39 sep 13 - avgust 14 1164

Kumulative za prva dva meseca nimam.

LP

Upam, da je možno razbrati podatke iz tabele - obrazložitev za zadnjo vrsto avgust:
- mesec avgust leto 2014, poraba v avgustu 27 m3, cena 31,99 EUR, kumulativa računov za 12 mesecev je 869,39 EUR, gre za mesece od septembra 13 do avgusta 14, skupna poraba v 12 mesecih je 1164 m3 plina.

joh78 Napisal:Hm, za toplnotno črpalko se nebi odločil prav zato, ker je investicija bistveno dražja , ker nimam kam postaviti tistega zunanjega dela (ventialtorja), tudi znotraj bi mi verjetno zasedlo več kot plinski kotel, pa še radiatorji so stari in majhni...... Vrjamem, pa da lahko TČ doprinese največ....

Smem vprašati koliko v povprečju ste porabili za plin na leto..... Sicer ne vem kakšno kvadraturo stanovanja imate?

Hvala.

Seveda, samo klikni sem: [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?p=500428#p500428[/url], je vse opisano tam. Drugace pa nikoli nismo vedeli porabe za tocno nas del, ker sta se ogrevala 2 stanovanja, vendar pri nas v celoti (ok, 1 soba in vstopni hodnik na samo 18), ostalo na 21 (termostatske glave). Letos bom pa videl dejansko porabo za TC. Je pa investicija visja, ceprav po pravici povedano, mislim, da tudi ce bi dal malo boljso plinsko pec (une s 108% izkoristkom), novo odjemno mesto (kar pomeni stevec) in ostalo potrebno, ne vem ce bi prisel ceneje skozi kot sem zdaj. Za drva/pelete pa nimam prostora kje to skladisciti... TC nam je tako ostala edina (logicna) opcija...

Aja, na koncu sem vzel Fujitsu Waterstage 11, pa se to samo zunanjo enoto, ostalo pa mi je uredil monter. Cena pol nizja, kot bi dal za HT-jko Smile

laguna1 Napisal:Pozdravljen joh78

Mi imamo mestni plin že 10 let, do sedaj sem zadovoljen, ogrevamo pa sanitarno vodo (120 litrski bojler na cca 45 - 48 C) in pa hišo s cca 160 m2 na temperaturo od 21 do 23 C, odvisno od prostorov. Hiša je stara cca 11 let, zidana s 30 cm porotermom, izolacija 5 cm stiropor, podstrešje steklena volna od 15 do 25 cm, okna po papirjih skupna prevodnost okvir in steklo 1,4w (samo steklo dvoslojno s plinom 1,1 w). Točno danes sem plačal račun za plin za mesec avgust, letno porabo tako v denarju in v m3 pa je razvidna iz spodnje preglednice. Dobavitelj plina je GEN-I, sem pa v Prekmurju, kjer so včasih zime z meglo in brez sonca.

mesec leto m3 EUR 12mes/eur obdobje 12mes/m3
avgust 2013 33 33,08 1.080,34 septem 12 - avgust 13
september 2013 39 36,63 1.077,02 oktober 12 - septem 13
oktober 2013 55 46,39 1.077,73 nov 12 - oktober 13 1423
november 2013 128 91,43 1.092,50 dec 12 - november 13 1447
december 2013 204 134,29 1.066,13 jan 13 - december 13 1411
januar 2014 203 134,48 1.014,14 feb 13 - januar 14 1358
februar 2014 214 140,97 980,81 marec 13 - februar 14 1334
marec 2014 92 69,02 900,54 april 13 - marec 14 1216
april 2014 67 54,30 854,91 maj 13 - april 14 1155
maj 2014 56 50,00 859,82 junij 13 - maj 14 1161
junij 2014 44 42,80 865,89 julij 13 - junij 14 1167
julij 2014 35 37,09 870,48 avg 13 - julij 14 1170
avgust 2014 27 31,99 869,39 sep 13 - avgust 14 1164

Kumulative za prva dva meseca nimam.

LP

Upam, da je možno razbrati podatke iz tabele - obrazložitev za zadnjo vrsto avgust:
- mesec avgust leto 2014, poraba v avgustu 27 m3, cena 31,99 EUR, kumulativa računov za 12 mesecev je 869,39 EUR, gre za mesece od septembra 13 do avgusta 14, skupna poraba v 12 mesecih je 1164 m3 plina.

U zelo dobro..... hvala za informacijo.... Lahko še vprašam kateri plinski kondenzacijski kotel uporabljate (proizvajalec model...) in koliko je še dodatnih stroškov glede servisiranja (na koliko časa in seveda denarja..)

Hvala

Poldee Napisal:
joh78 Napisal:Hm, za toplnotno črpalko se nebi odločil prav zato, ker je investicija bistveno dražja , ker nimam kam postaviti tistega zunanjega dela (ventialtorja), tudi znotraj bi mi verjetno zasedlo več kot plinski kotel, pa še radiatorji so stari in majhni...... Vrjamem, pa da lahko TČ doprinese največ....

Hvala.

Seveda, samo klikni sem: [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?p=500428#p500428[/url], je vse opisano tam. Drugace pa nikoli nismo vedeli porabe za tocno nas del, ker sta se ogrevala 2 stanovanja, vendar pri nas v celoti (ok, 1 soba in vstopni hodnik na samo 18), ostalo na 21 (termostatske glave). Letos bom pa videl dejansko porabo za TC. Je pa investicija visja, ceprav po pravici povedano, mislim, da tudi ce bi dal malo boljso plinsko pec (une s 108% izkoristkom), novo odjemno mesto (kar pomeni stevec) in ostalo potrebno, ne vem ce bi prisel ceneje skozi kot sem zdaj. Za drva/pelete pa nimam prostora kje to skladisciti... TC nam je tako ostala edina (logicna) opcija...

Aja, na koncu sem vzel Fujitsu Waterstage 11, pa se to samo zunanjo enoto, ostalo pa mi je uredil monter. Cena pol nizja, kot bi dal za HT-jko Smile

Hm, če sem prav razbral je investicija pri vas za TČ cca 8000€. Sicer sem sam tudi pripadnik TČ in električne energije, vendar glede na mojo situacijo mislim, da se mi ta investicija ne bo povrnila v naslednjih 15 letih...kar se mi pa zdi občutno preveč....

Po drugi strani, sicer se sam res ne spoznam na plinske kondenzacijske kotle, pa če recimo vzamem najdražji paket, ki ga ponuja Energetika (BUDERUS GB 072-24 kW, bojler S 120l: z akumulatorskim sistemom STV + vse ostalo izvedba, priklop, papirji.... za ceno 4.472,91 - 1000€ subvencije) je ta investicija samo cca 3500€. Ne vem pa kako dobra je res plinska kondenzacijska peč BUDERUS GB 072-24 kW in kakšne prihranke bo dejansko prinašala, glede na stroške ki jih imam sedaj z pečjo na olje (cca 2000€ na leto). Če se kdo na to spozna (plinske kotle), prosim za kakšen komentar oziroma dodatno informacijo?

Hvala. Smile

Re: Ogrevanje na plin. - Homer - 16.9.2014

Teoretično bi moral stroške glede na ELKO (olje) razpoloviti.

joh78: Ne. Ko sem iskal resitev, sem bil na zacetku zel zagret za Daikin HT, ker z njo mislim, da ne bi imel nobenega tveganja ali bi zmogla ali ne ogreti hiso. Cena zanjo je bila takrat okoli 8K EUR. Nizje ni slo. Nato sem po komentarjih tukajsnjih uporabnikov zacel malo bolj podrobno preverjati 'sceno' in na koncu nasel skoraj pol cenejso resitev. In na to ceno sem mislil, da me resitev s plinsko pecjo ne bi prisla ceneje, isto verjamem tudi za pec na drva/pelete + prostor za drva / pelete, katerega nimam. Imam pa se vedno za vsak slucaj narejeno tako, da v primeru okvare TC, lahko preklopim na ogrevanje preko plinske peči, ceprav upam, da to ne bo potrebno. V bistvu rabim se kamin v dnevni sobi pa je to to.

Re: Ogrevanje na plin. - laguna1 - 16.9.2014

Joh78:

Naša plinska peč je kondenzacijska plinska peč Junkers cerasmart 7-21 kw, stara 10 let, od regulacije ima le vodenje glede na zunanjo temperaturo (vremensko vodena regulacija) ter v vsakem prostoru na radiatorju termostatsko glavo - nobenih termostatov in druge elektronike. V moji inštalaciji ni dodatnih črpalk (le črpalka za krožni tok za sanitarno vodo, ki po pravici povedano "požre" kar precej tople vode ter tudi plina - glej porabo v poletnih mesecih), prav tako nobene raztezne posode (le za sanitarno vodo), imam pa dve veji, spodnja veja na katero je priključenih 6 radiatorjev in zgornjo vejo (mansarda), na katero je priključenih 8 radiatorjev. Radiatorji so aklimatovi. Radiatorji niso predimenzionirani, saj moram v radiatorje spuščat vodo z vsaj 42 C, nikoli pa nisem spuščal bolj vročo vodo kot 52 C - tudi v najhujšem mrazu je to zadostovalo, čeprav sem med tednom imel prekinitev ogrevanja med 8 in 11 uro ter ponoči med 22 in 4 uro.

Glede stroškov oz. servisiranja pa je tako, da sem prvi servis naredil po 8 letih (cca 45 EUR), pri katerem mi je serviser očistil le izmenjevalec na peči ter malce posesal peč, v elektroniko in nastavitve ogrevanja pa se ni spuščal, saj so vsakoletne meritve dimnikarja (cca 28 EUR) in tudi meritve serviserja bile OK. Za naprej pa mislim, da če ne bodo meritve dimnikarjev izven mej normale, serviserja več ne bom poklical, saj sem se pri servisiranju "naučil" kako očistit peč - izmenjevalec in ga bom na vsakih par let sam očistil.

To so moje izkušnje in stroški z ogrevanjem na plin, upam le, da mi bo peč še kar nekaj časa vsaj tako dobro služila.

Pa še nekaj, mogoče bom pa letos oz. drugo leto še prišparal kakšen euro, saj sem se prijavil tudi na skupinski nakup plina, ki ga organizira ZPS, tako da bom s kurjavo prišel na letnem nivoju skoz tudi tam med 800 in 900 EUR.
.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.zps.si/index.php/zamenjaj-in-prihrani/6981-kampanja-zps-za-skupinski-nakup-elektrike-in-plina-za-vse-slovenske-potrosnike">http://www.zps.si/index.php/zamenjaj-in ... potrosnike</a><!-- m -->

LP

Re: Ogrevanje na plin. - miha303 - 16.9.2014

Še moje izkušnje po prvi sezoni na plinskem ogrevanju.

Prej smo kurili v kombinirani peči z gorilcem Riello 25kW. Regulacija je bila vremensko vodena. Toplo vodo smo ogrevali na elektriko. Nikoli nismo porabili manj kot 1800 in več kot 2400 l kurilnega olja. Dolgoletno povprečje je 2000 l. Lokacija je v ljubljanski kotlini kar pomeni meglo in inverzije celo zimo.

Zdaj imamo 15kW peč DeDietrich MCA 15 z vremenskim vodenjem. Z to pečjo tudi ogrevamo 120l bojler tople vode.
Za toplo vodo porabimo okoli 20 m3 plina na mesec.
Za ogrevanje smo skupaj v obdobju junij 2013 - junij 2014 porabili 1350 m3 plina kar znese po današnjih cenah na GenI in distribucijo v Ljubljani 960 €.

Ker je bila zima razmeroma mila bi verjetno porabili okoli 1900 l olja.

S porabo in finančnim učinkom sem zelo zadovoljen.

Citat:Še moje izkušnje po prvi sezoni na plinskem ogrevanju.

Prej smo kurili v kombinirani peči z gorilcem Riello 25kW. Regulacija je bila vremensko vodena. Toplo vodo smo ogrevali na elektriko. Nikoli nismo porabili manj kot 1800 in več kot 2400 l kurilnega olja. Dolgoletno povprečje je 2000 l. Lokacija je v ljubljanski kotlini kar pomeni meglo in inverzije celo zimo.

Zdaj imamo 15kW peč DeDietrich MCA 15 z vremenskim vodenjem. Z to pečjo tudi ogrevamo 120l bojler tople vode.
Za toplo vodo porabimo okoli 20 m3 plina na mesec.
Za ogrevanje smo skupaj v obdobju junij 2013 - junij 2014 porabili 1350 m3 plina kar znese po današnjih cenah na GenI in distribucijo v Ljubljani 960 €.

Ker je bila zima razmeroma mila bi verjetno porabili okoli 1900 l olja.

S porabo in finančnim učinkom sem zelo zadovoljen.

miha33, hvala za vaše izkušnje.....in seveda tudi ostalih.....nekako sem se potihem že odločil (tudi na podlagi vaših informacij) za to, da preidem na ogrevanje na plin z kondenzacijskem plinskim kotlom. V mislih ima kar BUDERUS GB 072-24 kW, bojler S 120l: z akumulatorskim sistemom STV. Bi pa samo še vprašal, kaj pomeni princip delovanja vremensko vodene regulacije. Predvidevam, da je to poseben termostat z zunanjimi tipali, ki uravnavajo notranjo temperaturo glede na zunanjo. Trenutno imam v hiši čisto običajen termostat s tedenskim urnikom in vnaprej določeno temperaturo....(avtomatski vkop gorilca za olje). Je to podobna zadeva ali je to nek del plinskega kondenzacijskega kotla.... Je to potrebno imeti ali lahko tudi s tem shajam..... Se opravičujem za mojo ne vednost....

Hvala.

Verjetno je "Princip delovanja vremensko vodene regulacije" mišljino prav tole, a ne? (priponka). Sam namreč tudi živim v Ljubljani in me zanima ali mi to priporočate, ali lahko vseeno shajam z navadnim termostatom.... Je s tem izkoristek še boljši?

Hvala.