![]() |
|
Utripanje LED luči - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: Utripanje LED luči (/showthread.php?tid=52092) |
Utripanje LED luči - cienfuegos - 3.7.2013 Pozdravljeni Potrebujem nasvet. Zmontiral sem si 10 vgradnih LED luči po 10W vsaka. Vse, edino dve luči vzporedno vezani na serijo menjalnih/križnih stikal pobliskavajo ko so ugasnjene. Pomeni ko sta luči ugasnjeni, čisto na kratko pobliskavajo na cca 10-15 sekund. Do zdaj sem slišal dve menenji: možno je da imam težave z nulo, da je nekje nekakšne ''stik'' na fazo, Druga možnost je menda da se nekje okoli LED napajalnika inducira napetost katera se prazni prek LED luči. Znam zvezat osnovne vezave po stanovanju, omarico sem pa dal zvezat profiju. Ampak tole presega mojo pamet, pa me zanima če ima kdo kakšno praktičen nasvet kaj bi blo za probat.. Re: Utripnje LED luči - allyazir - 3.7.2013 Imas mogoce na stikalu indikacijsko led lucko? Kolega je imel probleme in jo je moral odlopit. Lp Re: Utripnje LED luči - gremlin - 4.7.2013 Poglej še semle: <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=6&t=50459">viewtopic.php?f=6&t=50459</a><!-- l --> Med led ali varčno sijalko ni bistvene razlike, kar se tiče interne predelave omrežne napetosti v delovno napetost - obe imata vgrajen neke vrste stikalni napajalnik (če gre za 230V led sijalke) Nariši ali opiši, kako imaš zvezano (govoriš o LED napajalniku) - ali imaš napajalnik en za vse svetilke, ali so stikala pred ali za napajalnikom.... Re: Utripnje LED luči - galop1 - 4.7.2013 tu verjetno ni noben drug problem kot indukcija, ki je normalno prisotna v inštalacijah. zadevo lahko rešiš z odklapljanjem dotične nule(še eno stikalo) ali pa še bolj enostavno kupiš drug model oz. drugega proizvajalca led-ic. če ne verjameš, odklopi nulo od luči v dozi in boš videl učinek. Re: Utripnje LED luči - cienfuegos - 4.7.2013 Hvala za linke, sem z zanimanjem prebral. Torej: -nimam nikjer nobene tlivke -vezava je dve menjalni in dve križni stikali, prekinja se ziher fazo (toliko pa sem štromarja) -luči ne morem menjati, ker so vgradne in imam izrez v knaufu na milimetre, pa tudi poceni niso bile.. -napajalnik sem montiral k vsaki luči posebej med fazo iz zadnjega stikala in LED lučjo. -utripajo povsem sinhronizirano -po hiši imam še 8 takšnih luči na razne vezave (menjalno, križno, enojno...) pa vse dela brez utripanja Iz zgoraj napisanega sklepam da laho poskusim dve varianti: -vezati 1uF kondenzator pred vsak napajalnik vzporedno -odklopim oba napajalnika in ju nadomestim z enim močnejšim (kvalitetnejšim) 12/220V Same luči sta 2m narazen, vodi so kratki. Če je problem inducirana napetost iz okoliških vodnikov.. ali bi kaj pomagalo če zamenjam kable z koaksialnim kablom in plašč ozemljim? Vesel bi bil še kakšnega mnenja ali izkušnje preden vse skupaj razmontiram in se vržem v stroške lp Re: Utripnje LED luči - Homer - 4.7.2013 Citat:-napajalnik sem montiral k vsaki luči posebej med fazo iz zadnjega stikala in LED lučjo. To ne razumem najbolje ..... Ne vem sicer kaj imaš, a normalno bi bilo, da imaš napajalnik, ki ima vhod 220 (dve sponki; fazo in nulo), ter izhod 12V (če so te luči 12 voltne; dve sponki), ki ga vežeš na luč Re: Utripnje LED luči - cienfuegos - 4.7.2013 Mogoče sem bil malo nejasen. Vsaka luč ima svoj napajalnik, katera sem vezal seveda vzporedno na fazo in nulo. Čeprav mi je teorija z indukcijo najbolj logična, ker če bi bil nekvaliteten napajalnik, bi mi utripalo povsod.. Ali ne? A če odklopim nulo v dozi in še vedno utripa, to pomeni da teorija z indukcijo drži? Re: Utripnje LED luči - Homer - 4.7.2013 Teorija z indukcijo seveda drži. Če boš zvezal paralelno z vhodom enega napajalnika neko breme (npr klasično žarnico z žarilno nitko), utripanja ne bo več. Za trajno rešitev lahko seveda nadomestiš žarnico z nekim ustreznim uporom ...... Tam nekje okrog 50 K ohm/1W (morda tudi več npr 100 K ohm / 0.5 W) bi bilo verjetno sprejemljivo. Če bi ta upor bil vgrajen v napajalnikih tega problema nebi bilo, a kaj ko je danes pomembno le, da je vse čim ceneje ..... PS: Problematične so ravno povezave izmeničnih in križnih stikal , ker po celi dolžini od prvega do zadnjega stikala imaš dva vodnika, ki jih "voziš" čez stikala in v vsakem primeru, je v enem vodniku faza, na drugem pa luči, dolžine pa je dovolj, da pride do zadostne indukcije Re: Utripnje LED luči - cienfuegos - 4.7.2013 Homer, hvala. Grem jutri nabavit par uporov in zvežem vzporedno na sponke na katere imam vezana oba napajalnika in poročam o rezultatu. Če prav razumem bo ta upor ''pokuril'' inducirano napetost ob ugasnjeni luči, ob prižgani se bo pač malo grel? Re: Utripnje LED luči - Homer - 4.7.2013 Tako je! Če je upor več watov kot sem napisal, nič hudega bo manj obremenjen in se bo manj grel (watov se bo sicer na uporu "kurilo" enako, ker bo močnejši in večji, pa bo zato hladnejši) Re: Utripnje LED luči - cienfuegos - 6.7.2013 Jupi! 50kOhm/1W upor med fazo in nulo na napajalniku je rešil zadevo. Ne utripa več ob ugasnjeni luči. Edino preveriti moram koliko se zadeva greje ob prižgani luči. Hvala za res uporaben nasvet!!
Re: Utripnje LED luči - Homer - 6.7.2013
Re: Utripnje LED luči - simep - 22.1.2014 Pozdravljeni! Prosil bi vas za nasvet glede LED luči, ker nisem še nikjer zasledil naslednjega problema oz. rešitve. Pred 2 mesecema sem kupil dvojne led luči, enak model le da ima 6 led luči in ena 2 led luči. Sedaj pa se je pojavil problem z lučjo, ki ima 6 ledic. Ko jo prižgem začne po nekaj sekundah neprestano utripati. Poskusil sem menjati tudi nov enak transformator, vendar problema nisem rešil. Naj dodam še da luč ni bila ravno poceni, vendar sem račun zavrgel(sem jezen sam nase), ker naj bi bila garancija cca 15 let. Zato bi vas res lepo prosil za kakršen koli nasvet, da zadevo rešim z popravilom, predelavo,.... Hvala Re: Utripnje LED luči - gremlin - 23.1.2014 Težave z 'low cost' elektroniko/krmiljem ledic. Mal pofotkaj luč (od blizu) in prilepi slike. Če se da, še z notranje strani. Re: Utripnje LED luči - simep - 23.1.2014 Hvala za odgovor. Sem malo pozno videl odgovor, tako da bom jutri poslikal in dal slike na forum. LP sime |