![]() |
|
Rekuperator v srednje izolirani hiši - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Rekuperator v srednje izolirani hiši (/showthread.php?tid=44437) |
Rekuperator v srednje izolirani hiši - PowerNight - 13.5.2012 Imam srednje izolirano hišo (30 cm zid, 10 cm fasada, dvoslojna okna) v III podaljšani gr. fazi. Zanima me kakšno mnenje imate glede vgraditve rekuperatorja. Se mi splača investirati v to ali ne? Prednost se mi definitivno zdi pozimi, ko je pomembno vračanje toplote. Kaj pa poleti, bodo težave z vlago? Re: Rekuperator v srednje izolirani hiši - matoz - 13.5.2012 Smiselnost rekuperatorja ni v vračanju toplote, to je samo bonus. Rekuperator se vgradi zaradi kvalitete bivanja, da imaš v hiši svež zrak. Če se splača, je pa odvisno od vsakega posameznika. Jaz mislim, da se, zato ga tudi imam. :wink: Re: Rekuperator v srednje izolirani hiši - Žerjavar - 13.5.2012 Citat:Rekuperator se vgradi zaradi kvalitete bivanja, da imaš v hiši svež zrak.Za sveži zrak zadošča ventilator. Z dodanim rekuperatorjem (izmenjevalcem toplote) pa dobiš sveži toplejši zrak. Re: Rekuperator v srednje izolirani hiši - matoz - 13.5.2012 Če tako vzameš, seveda. Sem ga razume, da sprašuje, ali se splača vgraditi prezračevanje z rekuperatorjem ali pa nič. Re: Rekuperator v srednje izolirani hiši - sassapo - 13.5.2012 Podobno vprašanje bi se lahko glasilo.. ali se splača v avto vgradit klimo? Vse je samo v kvaliteti bivanja, če misliš, da boš z prisilnim prezračevanjem kaj prišparal se prekleto motiš. Udobje se plača, tako kot ima avto z vklopljeno klimo višjo porabo, tako so letni stroški hiše katera je prisilno prezračevana višji. Re: Rekuperator v srednje izolirani hiši - klemenv - 13.5.2012 Z rekuperatorjem boš privarčeval. V koliko letih se ti bo investicija povrnila, pa je težko reči čez palec. Na palec je tudi težko reči, katera investicija je bolj smiselna, dodaten evro v boljše ogrevanje ali dodaten evro v rekuperator. Mimogrede, lahko se prijaviš za subvencijo. Obstaja pa tudi decentralizirano prezračevanje z lokalnimi rekuperatorji, kjer je izkoristek slabši, investicija pa mnogo manjša. Re: Rekuperator v srednje izolirani hiši - hudirudi - 13.5.2012 hoj jaz priporocam, in vsakemu recem, da ce gre delati hiso za 200k e, potem daj se 6k e za udobje... predvsem zrak bo boljsi, ne razmisljas a bi malo luftal recimo, kdaj je bilo okno kaj odprto, in sem mnenja, da se tudi pri ogrevanju nekaj prispara. in ja, tudi vlaznost v hisi lahko bolje urejas... lp hudirudi Re: Rekuperator v srednje izolirani hiši - Žerjavar - 14.5.2012 Citat:Z rekuperatorjem boš privarčeval. V koliko letih se ti bo investicija povrnila, pa je težko rečiPri 100 m2 koristne površine, izmenjava zraka 1 x na 2 uri, 70% izkoristek rekuperatorja, zunanja temp. 0 stopinj - daje prihranjeno (vračano) okrog 500 W toplotne energije, čez vso zimo je okrog 1800 kWh. S tem pa si lahko izračunaš čas povračila. - Če ti je glavni namen dobiti avtomatsko prezračevanje, potem štej v investicijo le ceno rekuperatorskega vložka. - Če ti je osnovni namen prihraniti energijo ob prezračevanju (lahko bi odpiral okna), moraš v investicijo vzeti celotno ceno rekuperatorskega prezračevanja. Re: Rekuperator v srednje izolirani hiši - PowerNight - 14.5.2012 Hvala vsem za odgovore! Torej vidim, da je čas povrnitve investicije nekje 22 let, še nekaj več zaradi stroškov vzdrževanja. Mogoče je edino prav, da se gleda na to kot na doprinos k ugodju in za bonus še nekaj finančnih učinkov. Sicer pa mi je cilj, da je v hiši svež zrak. Tudi v avtu se vozim s prižgano klimo, kljub temu, da več porabim... strošek udobja... Re: Rekuperator v srednje izolirani hiši - soplmed1 - 14.5.2012 hudirudi Napisal:predvsem zrak bo boljsi, ne razmisljas a bi malo luftal recimo, kdaj je bilo okno kaj odprto, in sem mnenja, da se tudi pri ogrevanju nekaj prispara. PowerNight Napisal:Mogoče je edino prav, da se gleda na to kot na doprinos k ugodju in za bonus še nekaj finančnih učinkov. Sicer pa mi je cilj, da je v hiši svež zrak. Tudi v avtu se vozim s prižgano klimo, kljub temu, da več porabim... strošek udobja... Re: Rekuperator v srednje izolirani hiši - Prvigraditelj - 14.5.2012 Verjetno bi bilo pametno dodat, da je potrebno prezračevalni sistem vzdrževat, sicer je boljše da ga nimaš, ker je zrak po mojem mnenju slabši če gre čez svinske in plesnive filtre kot pa da je 2x predihan in da po starem odpiraš okna in kako poleno vržeš ven. Sedaj se pa vprašajmo koliko ljudi realno skrbi za filter klime in kabinski filter v avtu?! Tisti ki vozijo na reden servis se zanašajo na to, da ga tam res zamenjajo, ostali pa...bog si ga vedi kaj je s filtri. Toliko pač v razmislek. Re: Rekuperator v srednje izolirani hiši - sassapo - 14.5.2012 Sam rekuperacije v novi hiši ne bom imel, edino lokalno v spalnici... pa se ukvarjamo z vsemi mogočimi prezračevanji in rekuperacijami. ni vse zlato kar se sveti :wink: Re: Rekuperator v srednje izolirani hiši - gt001 - 14.5.2012 sassapo Napisal:Sam rekuperacije v novi hiši ne bom imel, edino lokalno v spalnici... pa se ukvarjamo z vsemi mogočimi prezračevanji in rekuperacijami. kot tudi pravis: dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne... :wink: ps. a lahko mal vec o tem, zakaj prezracevanju ne, tvoje mnenje? me resno zanima, ker sam tehtam razloge za/proti, pa se vedno nimam 100% obcutka. hvala
Re: Rekuperator v srednje izolirani hiši - sassapo - 14.5.2012 če imaš denarja dovolj in ti višji obratovalni stroški hiše ne predstavljajo najmanjšega problema potem vsekakor. Vedi, da ti bo edino kvaliteten in kvalitetno vgrajen sistem in kar je najpomembneje dosledno vzdrževan, deloval tudi čez nekaj let bp. Pri meni bo edino lokalni v spalnici, za ostali denar (pa me stane pol manj kot tebe) si pa raje privoščim kaj za svojo dušo. Re: Rekuperator v srednje izolirani hiši - vincent - 14.5.2012 Za moje pojme pri prisilnem prezračevanju ni povračile dobe...ker zadeva v splošnem več porabi, kot če je nimaš - torej se plača udobje. Vedeti je treba da se dela primerjvo z vračanjem toplote in brez..v realnosti pa brez prezračevanja sami menjamo zrak - torej parkrat dnevno po par minut in ne 24 ur dnevno. Tudi tu na forumu se najde primerjavo (ne vem točno kdo je to pisal) praktično identičnih hiš..en z druga brez rekuperacije...in tista z porabi več energije za ogrevanje. |