![]() |
|
Gorilec na pelete na staro peč - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Gorilec na pelete na staro peč (/showthread.php?tid=1642) |
Gorilec na pelete na staro peč - atis - 15.3.2006 Sem bil na sejmu Dom in takoj na vhodu desno je nekdo razstavljal samo gorilce na pelete, ki ti jih vgradijo na obstoječo peč na trda goriva. Mislim da so to neki švedski gorilci, cena okrog 400 k sit, skupaj z dozirnikom iz zalogovnika. Ker že nekaj časa razmišljam na prehod na pelete, se mi sedaj poraja ta ideja. Imam staro peč na drva, ki pa že enih 10 let ne obratuje, je pa vzporedno povezana s pečjo na olje, preklop z ventili. Ali bi bila to pametna ideja, ima kdo kakšne izkušnje? - boys - 17.3.2006 Pozdravljen atis, jaz kurim z gorilcem montiranim na peč za trda goriva, kurim že drugo sezono. Zaenkrat sem zadovoljen pokurim pa ca. 20 t peletov imam kar velik sistem ogrevanja. Jaz sem se odločil zanj ravno tako zaradi precej nižje cene gorilca v primerjavi z celo pečjo. Meni so pri kwb-ju rekli da bi me peč stala okrog 4 miljone, gorilec pa me je stal 800 ksit. :roll: - atis - 20.3.2006 Boys, nekam velike cifre navajate, kar sem spraseval so gorilci tam nekje 350 do 400k skupaj s transportom iz zalogovnika. Sam sem razmisljal o montazi gorilca na staro pec. Potem sem vprasal na minestrstvo in so mi rekli da ne dobim subvencije, ker stari kotek nima certfikata. Tako da sem racunal; ce kupim novo pec (Biodom 27), cena z montazo nekje 750k, minus subvencija cca 300k, sem nekje tam kot ce montiram gorilec na staro pec, imam pa novo zadevo. Sem se odlocil za prvo varianto in ze predelujem el. instalacijo. lp - mihec - 21.3.2006 Za prigradnjo opreme za kurjenje pelet na obstoječi peči vprašaj: Bider - kmetijski stroji, Dol-Suha 3, Rečica ob Savinji tel: 03 839 18 00 Vem da izdelujejo opremo za kurjenje sekancev na obstoječih pečeh. Mogoče ti lahko pomagajo! - boys - 25.3.2006 Ja pri meni je cifra velika, zato ker je tudi sistem temu primerno velik namreč ogrevam 240 2m stanovanja ne glih preveč izoliranega ca. 60 2m poslovnih prostorov in še ca. 200 2m steklenjaka ( enoslojno navadno 4mm steklo to pa je kot da bi zunaj kuril). Sem tudi sam zaprosil za subvencijo vendar sem zamudil pa so bila sredstva porabljena prej kot sem prišel na vrsto. Sicer pa sem letos prišparal samo pri kurjavi okrog 700.000 SIT tako da sem že v eni sezoni skorajda privarčeval vrednost gorilca. Gorilci, ki pa jih ti omenjaš pa so tja do 20 Kw moči. Moj sistem pa je 50 Kw. - KDamc - 31.10.2008 Ko ravno malo prebiram prispevke in da ne odpiram nove teme, sem si sposodil staro. Zanima me če ima še kdo montiran gorilec na pelete na obstoječo peč? Pa če je kdo v teh letih nabral kakšne izušnje so tudi dobrodošle!! LP-Damijan - KDamc - 31.10.2008 Ja pa še neki sem pozabil. Kako pa pride montiran ta gorilnik?? Namesto gorilnika za kurilno olje?? Hvala in LP, Damijan - kadotr - 31.10.2008 Najprej v gugl odtipkaš "brenner thermia" nato potapkaš prvi zadetek. Se ti prikaže star kotel z novim brenerjem. Pogledaš v denarnico, pokličeš WV term Maribor za ta novi brener Thermia, kupiš, vgradiš namesto gorilca za olje (ne v oljni kotel, v kombinirca ali na trda goriva)... (Varianta: najdeš slovenskega šveda, da ti ga pošlje, verjetno po bolj gorenjski ceni) Enak brener imajo kotli CTC v Novem mestu - Tilia...pa še pol Evrope. Verjetno je med boljšimi... na šalčko...Izkoristek boš videl na termometru na dimniku... se da kar nekaj narediti za boljši izkoristek (če si se odločil za pelete). Malo zatežiš, pa ti bo kak strokovnjak (že iz firbca) pomagal....Pot dimnih plinov v kotrlu se običajno da enostavno podaljšati... Vse pa je seveda mnogo cenejše od originalnega kotla na pelete (pa tudi nekaj slabše). Lp Kadotr Re: Gorilec na pelete na staro peč - Instalater77 - 7.2.2010 Vem da je tale tema že malo stara, ampak me vseeno zanima kakšne so izkušnje za gorilnik za pelete kocevar-bioterm iz Polzele. Razmišljam namreč o nakupu. Re: Gorilec na pelete na staro peč - Instalater77 - 7.4.2010 Hvala vsem za nasvete preko emaila. Vidim da imajo spletno stran na naslovu <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kocevar-bioterm.eu">http://www.kocevar-bioterm.eu</a><!-- m --> P.S. Mislim, da bom šel kar v nakup gorilnika Kocevar saj so edini ki imajo čistilec žlindre. Pol pa nabavim pocen Bosanske pelete pa gasa! Re: Gorilec na pelete na staro peč - suze- mi-liju - 7.4.2010 Instalater77 Napisal:Hvala vsem za nasvete preko emaila. koliko je pa cena?? Re: Gorilec na pelete na staro peč - aleks - 20.4.2010 kotel mora met že v osnovi dovolj dober izkoristek, drugače boš šibal pelete v dimnik. pa že tko nimajo ti gorilci vrhunskega izkoristka, pri večini ni lambde za sekundar, pa tud če bi bla, zrak ni ločen, dvomim da je regulacija primarja na T dimnih ... kot rečeno, noben nima ločenga primarnega in sekundarnega zraka, vsaj da ga jaz videl ne. v tisti kištici enostavno ni dost placa. tko da, če maš/kupuješ tak gorilnik, poglej če ti kotel omogoča pogosta čiščenja napihanga pepela. to boš skor vsak teden čistil. drugače ti bo izkoristek še malo padel. govorim iz izkušenj, to sem imel (spimpan en kvazi prototipni gorilnik). sam kotel ki sem ga imel takrat, je imel čistilne odprtine lepo dostopne, večino od spredaj. finega pepela je bilo povsod po kotlu. jaz sem tudi imel čiščenje komore na izpih, podobno kot ma ta gorilnik. zdaj, ko se v italiji dobi ~ 13 kW peletni kamin v idro verziji za manj od 1900 ojri, ne vem če bi se še enkrat šel tak gorilnik na navaden kombiniran kotel montirat. po mojem ne ... [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")prontostufeunichr("46")it/vmchk/TERMOSTUFE-PELLET/STUFA_DUCHESSA-STELL_IDRO-STUFA-DUCHESSA-STEEL-IDRO/flypageunichr("46")tplunichr("46")html[/url] bi namontiral v dnevno. čiščenje seveda še vedno moraš redno opravit, je pa malo pepela. Re: Gorilec na pelete na staro peč - unikat - 15.1.2011 spoštovani, ali mi lahko kdo svetuje kakšen gorilnik na pelete kupiti, katerega bi montiran na obstoječo peč. Peč trenutno dela na olje in ima izkoristek 94%. Na spletu sem najdel nekaj proizvajalcev gorilnikov v Sloveniji (hočevar, fenix, ferroli, oregon...) in me zanima katera je najbolja opcija in seveda zakaj. Kako je s čiščenjem peči in gorilnika, ter kakšne izkušnje imate z gorilniki? V naprej se vam zahvaljujem za odgovor. LP. Re: Gorilec na pelete na staro peč - Monter - 11.1.2012 Kot serviser ti lahko iz prakse povem da če montiraš Ferrolija na oljno peč potem ti čiščenje na dva do tri dni ne uide. Izkoristek nekje okrog 92%. Pri original kotlu SFL model čiščenje enkrat tedensko izkoristek tudi maksimalno do 93% Za denar katerega odšteješ odlična zadeva. Od pognanih 80 gorilnikov z 12-timi so ble težave seveda garancijsko rešeno. Lep pozdrav Dejan Re: Gorilec na pelete na staro peč - chaly2012 - 21.1.2012 LP,ali lahko kdo pove katera Ferrolijeva kombinacija(kotel,gorilec na pelete)je najbolj kvalitetna glede na ceno-ali obstaja namenski kotel za uporabo peletov kot gorivo Lep pozdrav |